Joukkoliikenteen karsiminen Säynätsalosta on alkamassa?

Jyväskylän seudun joukkoliikennejaoston linjastosuunnitelmat heikentäisivät oleellisesti Säynätsalon yhteyksiä keskustaan sekä etenkin Muurameen.  

Vaikka Muuramen keskusta kuuluu eri kuntaan, se on Säynätsaloa lähin vähittäiskaupan keskittymä ja ainoa sellainen tällä samalla bussilippuvyöhykkeellä. Ostosmatkat Keljon keskukseen, tai kierto Muurameen Keljonkankaan kautta, maksaa jo ”kaupungin hinnan”. Säynätsalossa toimii nykyisin vain yksi vähittäiskauppa.

Uudistuksessa nykyisin yhteyksiä palveleva linja 21 ajaisi vain varhaisaamussa  (7-9) ja iltapäivässä (14-16) maanantaista perjantaihin, eikä lainkaan lauantaisin ja sunnuntaisin.  21 kääntyisi takaisin Sarvivuorelta.  

Nykyisin Säynätsalon ja Jyväskylän välillä Jyväskylän kunnallinen kaupunkiliikenne tarjoaa puolen tunnin vuorovälit aamusta klo 22:een saakka, ja sen jälkeen tunnin vuorovälit puoleen yöhön.  Uudessa järjestelmässä linja 16 (Muuratsalo-Keskussairaala) ajaisi puolen tunnin välein klo 7-9 ja 14-17.  Muina aikoina vuoroväli saarilta kaupunkiin olisi täysi tunti.   Nykyiset puolen tunnin vuorovälit ovat perustuneet rinnakkaiseen linjojen 21 ja 16 tarjontaan.  Uudistuksessa yhteisväliltä poistuisi  noin 20 arkipäivän lähtöä, viikonlopuilta noin 30. 

Suunnitelmassa Säynätsalo korostuu alueena, jossa henkilöauton saatavuus omaan käyttöön on yhä useammalle välttämätöntä.  Tunnin vuoroväli iltatunteina  voi haitata epätyypillisinä työaikoina kotiin palaavia.  Kaukoliikenteen juna- tai bussimatkoille lähtevien tai niiltä palaavien odotusajat Jyväskylässä kasvavat. Jos Säynätsalon bussi on juuri ehtinyt lähteä, seuraava  on tunnin kuluttua.   

Bussimatkoja Tampereen suunnasta Säynätsaloon on tähän asti lyhentänyt vaihtomahdollisuus Muuramessa, joskin linjan 21 päättärin siirto Muuramessa viime vuonna lisäsi vaihtoon puoli kilometriä kävelyä. 

Säynätsalo on liikenneasenteiltaan varsin jakautunut.  Täällä asuu paljon niitä, jotka eivät pääsääntöisesti käytä lainkaan julkisia, ja talouksien käytössä on kaksi tai kolmekin autoa.  Mutta toisaalta täällä on myös asukkaita, joille julkisen liikenteen käyttäminen on luonnollista ja poikkeustilanteissa turvautuvat takseihin.  Säynätsalossa on Korpilahden jälkeen eniten eläkeläisiä Jyväskylässä. Osa heistä on julkisen liikenteen käyttäjiä.  Ja asiointimahdollisuus Muuramessa säästää heidän matkakulujaan, kun kahden vyöhykkeen joukkoliikennejakson sijasta voikin ostaa vain yhden vyöhykkeen. 

Joukkoliikennesuunnitelmasta asukkaat voivat esittää mielipiteitä huhtikuun loppuun saakka. Jaosto tekee päätökset kesäkuussa.

Säynätsalo on Jyväskylän saaristokaupunginosa. Sillä ei ole yhteistä maarajaa Jyväskylän kanssa, vaan yhteydet kulkevat Muuramen kautta. Säynätsalo oli vuoteen 1993 itsenäinen kunta. Se liittyi Jyväskylään vapaaehtoisella kuntaliitoksella. Säynätsalo oli pitkään puunjalostusteollisuuden keskus. Viimeisenä toimineen vaneritehtaan sulki 2020 UPM.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s