Jyväskylän seudun joukkoliikenteen uusi reittisuunnitelma on yllättäen nostanut esille Linkki-järjestelmän palvelutason Säynätsalon alueella. Jos suunnitelma toteutuu, vuorotiheys Jyväskylään putoaa puoleen nykyisestä, arkipäivien ruuhka-aikojen ulkopuolella.
Bussiyhteydet Muurameen häviäisivät lähes olemattomiin.
Säynätsalosta tulee etäinen alue, josta yhteyksiä on vähän, ja ne ovat hitaitakin.
On selvää, että suurelle osalle Säynätsalon alueen väestöstä busseilla ei ole merkitystä. Saaret ja alueeseen kuuluva Kinkovuori ovat erittäin autoistuneet. Työmatkat kaupunkiin ajetaan pääosin omilla autoilla. Koululaisten bussiliikennetarpeet kaupunki aikoo täyttää.
Mutta täällä on edelleen ”marginaalisia asukkaita”, jotka ovat julkisen liikenteen varassa. Bussien vähentäminen lisää ”luokkajakoa” saarilla. Tämä koskee myös saarten melko suurta eläkeläisväestöä.
Toteutuessaan julkisen liikenteen leikkaus muuttaa mielikuvaa Säynätsalosta yhä enemmän sellaisen ”ylemmän keskiluokan huvilakaupunginosan” suuntaan, jossa ei julkisesta liikenteestä ole niin väliä.
Kun bussit ajavat tunnin välein, käyntejä Jyväskylässä on tarpeen suunnitella tarkemmin. Puolen tunnin tahdissa on ollut usein varaa muuttaa suunnitelmia sattumanvaraisestikin.
Kaukoliikenteen liittymämatkoihin tulee lisää odotusaikaa ja mm keskustan kulttuuripalvelujen käyttö vähenee. Jos ei siis ole henkilöautokyytiä omasta takaa tai budjettia taksiin.
Säynätsalossa on edelleen suurehko vuokra-asuntokanta. Tänne muutettiin aikanaan työn lähelle. Nyttemmin houkuttimena on ollut hieman edullisempi vuokrataso, mutta keskustan vuokrien tasaannuttua ero on käynyt pieneksi. Luonnonläheisyys jää edelleen motivaatioksi asua Säynätsalossa.
Vähenevä kysyntä voi nopeuttaa vuokratalojen purkamista. Korvausrakentamiseen ei välttämättä ryhdy edes kaupungin omistama JVA. Eli asukasmäärän lasku kiihtyy.
Jos lopputulokseksi jää yhteyksien leikkaaminen, kaupunki voisi vaikuttaa siihen, että ainakin JVA tarjoaisi asuntoja parempien yhteyksien päästä, jos asukas niin haluaa.