Rautatien uskottiin saarella
tulleen jäädäkseen
Rautatie oli Säynätsalon unelma vuosikymmenet. ”Sitten kun on junayhteys, niin…” Tammikuun alussa 1970 juna vihdoin ajoi kuidun varaston kulmalle.
Mutta 90-luvulla VR hinnoitteli itsensä ulos liikennöinnistä, puuteollisuuden suosiollisella avustuksella ja ilman julkista keskustelua.
Rautatie vaihtui yhä suurempiin rekkoihin Muuramen ja Keljon suunnan teillä. Nykytilannetta ei olisi voinut kuvitellakaan sinä kirkkaana pakkaspäivänä 8.1.70, kun ”porkkajanajuna” (tyyppiä DM-9) oli juhlakäytössä ja toi saarelle arvovaltaisia kutsuvieraita.
Enso-Gutzeitin henkilöstölehden kansi talvelta 1970 hehkutti junan tuloa Säynätsaloon. Nykyisessä maisemassa juna olisi Teollisuustalon päädyssä. Kuvassa vasemalla takana näkyvät Niemelän rakennukset. Niemelässä sijaitsivat mm yhtiön autotallit ja päärakennus oli asuntokäytössä. Oikealla ihmisten takana näkyy yksi vuoren reunan asuinrakennuksista.
Silloin vihkiäispäivänä kyllä kummasteltiin, kuinka oli sitä ennen yleensäkään tultu toimeen ilman rautatietä. Aiempi Säynätsalon paikallisjohtaja ja silloin Enso-Gutzeitin puuteollisuuden johtajana toiminut Erkki Enervi ihmetteli puheessaan, miten ”Parviaisen tehtaiden kokonainen teollisuus olisi yleensä voinut kehittyä ja toimia, ellei sitä vihdoin viimeinen olisi kytketty valtakunnan rautatieverkkoon”. Edelleen puhuja korosti Säynätsalon liittämisen rataverkkoon mahdollistaneen ”tasapäisen kilpailuaseman alueen muitten teollisuuslaitosten kanssa”.
Vuoteen 1970 saakka tavara oli tullut ja mennyt saarille joko autoilla (aiemmin hevosilla) tai kesäisin vesiteitse. 60-luvulle tultaessa autoliikenteen osuus oli jo suuri. Vaneria, kuitua, sahatavaraa ja talonosia kuljetettiin sekä yhtiön omilla että yksityisillä autoilla. Yhtiön autot olivat pääasiassa ”tumppeja”, mutta yksityisillä oli jo suurempiakin autoja, Dahlberg ja Halinen olivat tunnettuja autoyrittäjiä.
Laki Jyväskylän-Jämsänkosken rautatiestä annettiin 13.1.61. Säynätsaloon saakka rata saatiin valmiiksi siis yhdeksässä vuodessa. Osuuden pituus oli 14.3 km, siitä tunnelia peräti 26 prosenttia.
Sunnuntaimatkoja DM-9 -junalla 80-luvulla
Juhlajunaa oli tullut katsomaan ”puoli saarta”. Mutta silloin junaan 1970 nousi vain Säynätsalon päättäjiä ja tehtaan johtoa, sekä viihtyvyydestä huolehtimaan kolme Säynätsalon Kerhon (tehtaan edustusravintola ja valikoidun joukon työpaikkaruokala ) tarjoilijaa virvokkeineen.
Mutta myöhemmin ”porkkanarunko” kuljetti ihan ketä tahansa Säynätsaloon, tai täältä kaupunkiin, kesäsunnuntaisin 1980-luvulla. Kyse oli juna-laiva -matkoista Säynätsaloon. Idearikkaan laivuri Hannu Hildenin ja VR:n yhteistyönä matkustajajuna ajoi lautatarhan laiturin tuntumaan. Siellä matkustajat vaihtoivat laivasta junaan tai päinvastoin.
Nykyistä Ison Saunan rannan laituria ei tuolloin ollut. Varsinainen laivalaituri sijaitsi vielä Laivarannantienä tunnetun kadun päässä. Siellä laivat poikkesivat päivittäin, mutta juna-laiva -matkoilla laivat ajoivat tehdasalueen itäreunan pitkään laituriin, joka oli tunnettu lautatarhan laiturina. Junasta laivaan ei siis tarvinnut kävellä pitkää matkaa.
Lopettamishanke pysyi pitkään poissa julkisuudesta
Radan valmistumista oli seurattu Säynätsalo-lehdessä tiiviisti. Liikenteen loppuminen sensijaan ei saanut juurikaan julkisuutta ennen viranomaisvaihetta radan lopettamisesta. Säynätsalon Sanomissa mainittiin jonkin muun asian yhteydessä ”junaliikenteen loppuneen”. Kun rataa lopetettiin, VR ei ollut enää virasto, vaan valtion liikelaitos. UPM:n ja VR:n hintaneuvottelut olivat jo 90-luvulla kai liikesalaisuuksia eikä mitään julkisuusvelvoitetta ollut. Ainakin aihe pysyi julkisuudelta piilossa. Ratayhteyden purkaminen oli sitten jo julkisuusasiaa, mutta vain muodollisuus.
Liki tuhat säynätsalolaista oli pakkassäässä kerääntynyt 8.1.70 puolen päivän jälkeen todistamaan junan saapumista. Kuva on otettu junan ikkunasta. Juhlajuna viipyi kuidun varaston kulmalla nelisen tuntia ja palasi Jyväskylään viiden maissa.
Juhlajuna lähdössä saarelta 8.1.70. Junanlähettäjän roolissa saaren kunnallispolitiikassa tunnettu Kauko Lehtonen. Kuva on julkaistu Säykki-lehdessä.
Ensimmäinen tavarajuna Säynätsalosta lähti sitten seuraavan viikon alussa 12.1.70. Kuvassa vasemmalla rautatieläisiä kaupungista, oikealla Säynätsalon varastonhoitajat, Esko Auvinen vanerilta ja Teuvo Lehtinen kuidulta. Molemmat olivat saaren vaikuttajia, Esko mukana kunnallispolitiikassa ja Mieskuoro Päijänteen edustusbasso. Teuvo oli vanhan Säynätsalo-lehden keskeinen avustaja valokuvaajana ja toimittajana, ja 90-luvun alussa perusti nykyisen Säynätsalon Sanomat -lehden.
Enson ja VR:n vaikuttajia odottamassa Säynätsaloon lähtöä Jyväskylän asemalla. Oikealta metsäneuvos Mikko Kolehmainen, VR:n pääjohtaja Esko Rekola, Säynätsalon paikallisjohtaja Pentti Saarro, Enson puuteollisuuden johtaja Erkki Enervi (aiempi paikallisjohtaja täällä saarella), Rautatieläisten liiton puheenjohtaja Onni Koski ja Veturimiesliiton puheenjohtaja Pekka Oivio.
Säynätsalon tehtailla oli oma veturi, joka hoiti järjestelytehtäviä Säynätsalon ratapihalla ja tehtaan pistoraiteilla. Kuvassa oikealla veturimies Ahti Sirppiniemi. Toisen henkilön nimi ei ole selvillä.