Muurame oli vielä aika äskettäin ”köyhempi veli”

Tie Muurameen oli alunperin Aune Salaman, säynätsalolaisen SDP-kansanedustajan aloite 60- ja 70-lukujen taitteesta. Hanke ei tuolloin kuitenkaan toteutunut. Tie valmistui 80-luvulla ja toi Muuramen lähelle Säynätsaloa. ”Itsenäisen Säynätsalon kunnan aikana yhteistyö oli tiivistä. Säynätsalo tosin oli silloisessa tilanteessa usein antavana osapuolena”, kertoo Säykki-lehden 13.10.05 kuvassa Kauno Lehtomäki, pitkään kahden kunnan suhdetta Säynätsalon kunnansihteerinä seurannut.
Säynätsalon suhde Muurameen oli pitkään kaukana nykyisestä. Vielä 70-luvulla Muurame ei ollut nykymielikuvan mukainen ”hyvinvoiva, keskiluokkainen Kauniainen”, vaan sinnittelevä maalaiskunta. Sen talouspäällikkö pyysi joskus vippiäkin Säynätsalosta, kunnan tiukan kassavirran takia.
60-luvulla alkoi Säynätsalon ja Muuramen yhteistyö koulutoimessa ja 70-luvulla terveyskeskuspalveluissa. Säynätsalossa sijainnut kunnallinen kokeilukeskikoulu oli kuntien yhteinen ja loppui peruskoulun tullessa. Terveyspalveluissa Muurame, Säynätsalo ja Korpilahti muodostivat kuntainliiton. Siinä Säynätsalo joutui osittain maksumieheksi.
Vuodesta 1972 kuntaliitokseen saakka kunnansihteerinä Säynätsalossa ollut Kauno Lehtomäki totesi (Säykki-lehti 13.10.05), että kuntainliitto rakensi yhteistyön puitteissa Muurameen ”suunnilleen kaiken”, kun taas Säynätsalossa rakennukset olivat terveysyhteistyön alkaessa jo valmiina. Muuramen vuodeosastolla Säynätsalolla oli kolme paikkaa. Hanke saada Säynätsaloon varsinainen vuodeosasto ei koskaan toteutunut. – Meillähän oli kyllä kunnalliskodin vuodeosasto, mutta ei se tietenkään samaa tasoa ollut, sanoi Lehtomäki.
Muurame oli 80-luvulle saakka kaukana. Maantieyhteys kulki Keljon kautta. Yksi peruste suoralle yhdystielle oli koululaisten kuljetus. Muuramelaisia kävi Säynätsalossa yläasteella. Kun tie vihdoin valmistui, koululaisten kulku loppui
Säynätsalosta Muurameen mentiin aikanaan kesällä veneellä ja talvella jäätä myöten. Jonkinlainen kinttupolku meni myös jostain nykyisen tien paikkeilta Säynätsaloon kuuluneeseen Rauanlahteen ja sieltä edelleen Muuramen puolelle.
Muurame oli siis nykyiseen verrattuna kaukana Säynätsalosta. Linja-autoyhteyttäkään ei ollut, muutamaa tehtaan vuoroihin sopeutettua työläisvuoroa lukuunottamatta.
Kuitenkin säynätsalolaisille Muurame oli pitkään sotien jälkeisinä vuosikymmeninä hallinnollinen asiointipaikka, jonne oli osittain pakollista mennä. Siellä olivat mm Säynätsalon alueen verotoimisto ja poliisin keskuspaikka. Tosin saarella asui paikallispoliisi, jolla oli myös palvelupiste täällä. Verovirkailija Muuramesta tuli kyllä aika ajoin Säynätsaloon pitämään kunnantalolla paikallisvastaanottoa ja mm veronäyttelyä. Korpilahden nimismiespiirin nimismies oli myös Muuramessa. Ja Muurameen mentiin myös käräjille.
Lakisääteisten kulttuuritehtävien hoitamisessa Säynätsalo ja Muurame myös löysivät toisensa. Kunnilla oli yhteinen kulttuurisihteeri. Muurame ja Säynätsalo olivat yhteiskunnalliselta väriltään hyvin erilaisia. Tämä heijastui myös kulttuuritoiminnan tarpeissa. – Yhteistyö varmaan lisäsi kulttuurisihteerin työn mielekkyyttä, huomautti Lehtonen.
Säynätsalon kunta oli yhteistyön edelläkävijä monessa asiassa 70-luvulla. Säynätsalo pyrki yhteistyöhön Jyväskylän kuuntaan mm vedenpuhdistuksessa. Muurame rakensi oman pienen puhdistamon.
Juttu julkaistu Säykki-lehdessä 13.10.05.