Säynätsalon profiilia hallitsi 1952-1966 valtava kaapelinosturi

 

kaapelinosturi003

Päijänteen  suunnasta  Säynätsalon silhuettia hallinnut  massiivinen kaapelinosturi räjäytettiin 23.11.1966  klo 18.47. Kun vastapaino oli pudonnut järveen, tämä nosturin itäinen masto kohosi ensin pystyyn ja kaatui sitten länteen päin.  Samaan aikaan  yhtiön kuorma-autot vetivät  läntistä mastoa niin, että se luhistui voimalaitoksen ja Louhuniemen väliin.   Kaapelinosturi oli pystytetty 1952.  Kuvan puurakennukset antavat  viitettä  laitoksen mittasuhteista.

 

Kaapelinosturi  oli  olemuksellaan viestittänyt  saaren  teollista  voimaa.  Itäinen masto  liikkui  poikittaissuunnassa, läntinen  oli  kiinteänä vanerin ja Louhusalmen välimaastossa.

Itäpään –  eli siis  Päijänteen puoleinen -masto oli – ikään kuin painovoimaa  uhmaten –  kaltevassa  kulmassa  massiivisilla kiskoillaan.   Sitä siirsivät  sähkömoottorit.

Mastojen välillä oli  kaapelirata. Sen liikkuvasta vaunusta tulivat  alas  nosturiketjut ja -koukut.   Sekä  itäpään liikkuvaa mastoa  että  kaapeliradan vaunua  ohjattiin  kiinteän maston  ylätasanteen tilasta.

Kiinteän länsipään tornin korkeus oli 60 metriä ja itäpään liikkuvan tornin 45 metriä. Tornien välillä oli 450 metrin kannatinvaijerit.

Itäpään maston  kiskoja  varten oli  pengerretty   niemi   lautatarha-alueelta  Louhusalmelle.   Näin  nosturin  toiminta-alueena  oli  tehdas-alueen  koko  ”järvipuoli”.  Ollessaan  kiskojensa  eteläisimmässä  päässä  itäpään masto  oli  kallellaan  veden yllä..  Sen  – ja  200 tonnin betonipainon – alle  saattoi  mennä  veneellä. Mastoa liikuttivat sähkömoottorit.

Tukkinippuja nostettaessa   kaapelien varassa liikkuva kolmen tonnin painoinen  nosturivaunu   ohjattiin  sopivaan paikkaan, sekä  itäistä mastoa  että nosturivaunua siirtämällä.  Kun nippu oli saatu  ylös vedestä, itämastoa  ja  nosturivaunua  siirrettiin  taas  sellaiseen kohtaan, mihin tukkinippu  voitiin laskea.

Nosturi oli hankittu 50-luvun alussa   lauttoina tulleiden tukkien nostamiseksi maalle  varastoon.  Kuitenkin kävi ilmi, että pitkään vedessä olleet tukit alkoivat maalla  halkeilla.  Suuren  investoinnin käyttö  jäi kuitenkin  muutamaan vuoteen.

Pitkään vähillä töillä ollut kaapelinosturi sai julkisuutta elokuussa 1962, kun kantosiipialus Tehi  oli jäänyt Kuhmoisten korkeudelle ja hinattiin Säynätsaloon.  27 metriä pitkä alus vedettiin ilmaan kaapelinostorilla ja potkurin akselin todetaan murtuneen. Korjattavaksi laiva hinattiin Jyväskylään.

Rakennelman purkaminen olisi tullut tavattoman kalliiksi.  Niinpä ratkaisuksi tuli se, että puolustusvoimat tuli  räjäyttämään laitoksen.

Operaatio käynnistyi   yhtiön  höyrypillin  vihellyksellä.  Se oli merkki  räjäyttäjille ja samalla  yhtiön kuorma-autoille.

Seurasi koko saarelle  kuulunut  valtava  pamaus, kun 11 kiloa hexatonia räjäytti vastapainon irti.

Itäpää nousi ensin pystyyn ja kaatui sitten lännen suuntaan.  Yhtiön kolme kuorma-autoa alkoivat samalla vetää länsimastoon kiinnitettyjä köysiä, jotta masto kaatuisi länteen päin – eikä teollisuusrakennusten päälle

Ja hetkeä myöhemmin  Säynätsalon  silhuetti  oli  romuna  maassa. 200 tonnin  vastapaino putosi Päijänteeseen, ja  tietenkin on siellä  vieläkin.

 

(Täydennetty versio  Säykki-lehden jutusta 13.10.2005)

 

 

 

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s