Kaapelinosturi viestitti tekniikan ja teollisuuden voimaa

Säynätsalon ilmettä  hallitsi 1952-1966 valtava kaapelinosturi

kaapelinosturi003

Kaapelinosturi  oli  olemuksellaan viestittänyt  saaren teknologista edistyksellisyyttä ja  teollista  voimaa.  Itäinen masto  liikkui  poikittaissuunnassa, läntinen  oli  kiinteänä vanerin ja Louhusalmen välimaastossa.

Itäpään –  eli siis  Päijänteen puoleinen –  masto oli ikään kuin painovoimaa  uhmaten –  kaltevassa  kulmassa  massiivisilla kiskoillaan.   Sitä siirsivät  sähkömoottorit lautatarhalta Louhusalmelle ulottuneella niemellä.  Läntinen masto oli korkeudeltaan 60 metriä ja itäinen 45 metriä.  Läntinen oli kolmisenkymmentä metriä tehtaan piippua matalampi, mutta teräsrakenteisena hallitsi maisemaa.

Itäisen ja läntisen maston  välillä oli  kaapelirata. Sen liikkuvasta vaunusta tulivat  alas  nosturiketjut ja -koukut.   Sekä  itäpään liikkuvaa mastoa  että  kaapeliradan vaunua  ohjattiin  kiinteän maston  ylätasanteen tilasta.

Kiinteän länsipään tornin korkeus oli 60 metriä ja itäpään liikkuvan tornin 45 metriä. Tornien välillä oli 450 metrin kannatinvaijerit.

Itäpään maston  kiskoja  varten oli  pengerretty   niemi   lautatarha-alueelta  Louhusalmelle.   Näin  nosturin  toiminta-alueena  oli  tehdas-alueen  koko  ”järvipuoli”.  Ollessaan  kiskojensa  eteläisimmässä  päässä  itäpään masto  oli  kallellaan  veden yllä..  Sen  – ja  200 tonnin betonipainon – alle  saattoi  mennä  veneellä. Mastoa liikuttivat sähkömoottorit.

Tukkinippuja nostettaessa  ylhäällä  kaapelien varassa liikkuva kolmen tonnin painoinen  nosturivaunu   ohjattiin  sopivaan paikkaan, sekä  itäistä mastoa  että nosturivaunua siirtämällä.  Kun nippu oli saatu  ylös vedestä, itämastoa  ja  nosturivaunua  siirrettiin  taas  sellaiseen kohtaan, mihin tukkinippu  voitiin laskea. Läntisen maston huipulla sijaitsi ohjaushuone, jonne nosturin käyttäjä nousi tikkaita pitkin. Hissiä ei ollut.

Nosturi oli hankittu 50-luvun alussa   lauttoina tulleiden tukkien nostamiseksi maalle  varastoon.  Kuitenkin kävi ilmi, että pitkään vedessä olleet tukit alkoivat maalla  halkeilla.  Suuren  investoinnin käyttö  jäi kuitenkin  muutamaan vuoteen.

Pitkään vähillä töillä ollut kaapelinosturi sai mediajulkisuutta elokuussa 1962, kun kantosiipialus Tehi  oli jäänyt vian takia Kuhmoisten korkeudelle ja hinattiin  sieltä Säynätsaloon.  27 metriä pitkä alus nousi kevyesti  ilmaan kaapelinostorilla ja potkurin akselin todettiin murtuneen. Korjattavaksi laiva hinattiin Jyväskylään.

Kaapelinosturin purkaminen olisi tullut tavattoman kalliiksi.  Niinpä ratkaisuksi tuli se, että puolustusvoimat tuli  räjäyttämään laitoksen.

Operaatio käynnistyi  23.11.1966 klo 18.47 tehtaan  höyrypillin  vihellyksellä.  Se oli merkki  räjäyttäjille ja samalla  yhtiön kuorma-autoille.

Seurasi koko saarelle  kuulunut  valtava  pamaus, kun 11 kiloa hexatonia räjäytti 200 tonnin betonisen vastapainon irti.

Itäpää nousi ensin pystyyn ja kaatui sitten lännen suuntaan.  Yhtiön kolme kuorma-autoa alkoivat samalla vetää länsimastoon kiinnitettyjä köysiä, jotta masto kaatuisi länteen päin – eikä teollisuusrakennusten päälle

Ja hetkeä myöhemmin  Säynätsalon  silhuetti  oli  romuna  maassa. 200 tonnin  vastapaino putosi Päijänteeseen, ja  tietenkin on siellä  vieläkin. Matalan veden aikana se saattaa näkyäkin.

Kaapelinosturia alempana tehdasalueen ilmatilaa hallitsi hakekuljetin, jonka kymmenet vaunut kulkivat  sahalta vanerin kautta kuitutehtaalle, kippasivat automaattisesti lastinsa ja palasivat sahalle.  Hake toimi kuitulevytehtaalla raaka-aineena.  

(Täydennetty versio  Säykki-lehden jutusta 13.10.2005)

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s