Kun Säynätsalo menetti maisemaa hallinneen teollisen profiilinsa

 

kaapelinosturi003

Päijänteen  suunnasta  Säynätsalon silhuettia hallinnut  massiivinen kaapelinosturi räjäytettiin 23.11.1966  klo 18.47. Kun vastapaino oli pudonnut järveen, tämä nosturin itäinen masto nousi ensin pystyyn ja kaatui sitten länteen päin.  Samaan aikaan  yhtiön kuorma-autot vetivät  läntistä mastoa niin, että se luhistui voimalaitoksen ja Louhuniemen väliin.   Kaapelinosturi oli pystytetty 1952.  Kuvan puurakennukset antavat  viitettä  laitoksen mittasuhteista.

 

Kaapelinosturi  oli  olemuksellaan viestittänyt  saaren  teollista  voimaa.  Itäinen masto  liikkui  poikittaissuunnassa, läntinen  oli  kiinteänä vanerin ja kuidun välimaastossa.

Itäpään –  eli siis  Päijänteen puoleinen -masto oli – ikään kuin painovoimaa  uhmaten –  kaltevassa  kulmassa  massiivisilla kiskoillaan.   Sitä siirsivät  sähkömoottorit.

Mastojen välillä oli  kaapelirata. Sen liikkuvasta vaunusta tulivat  alas  nosturiketjut ja -koukut.   Sekä  itäpään liikkuvaa mastoa  että  kaapeliradan vaunua  ohjattiin  kiinteän maston  ylätasanteen tilasta.

Itäpään maston  kiskoja  varten oli  pengerretty   niemi   lautatarha-alueelta  Louhusalmelle.   Näin  nosturin  toiminta-alueena  oli  tehdas-alueen  koko  ”järvipuoli”.  Ollessaan  kiskojensa  eteläisimmässä  päässä  itäpään masto  oli  kallellaan  veden yllä..  Sen  – ja  suuren betonipainon – alle  saattoi  mennä  veneellä.

Tukkinippuja nostettaessa   ylhäällä  oleva  nosturivaunu   ohjattiin  sopivaan paikkaan, sekä  itäistä mastoa  että nosturivaunua siirtämällä.  Kun nippu oli saatu  ylös vedestä, itämastoa  ja  nosturivaunua  siirrettiin  taas  sellaiseen kohtaan, mihin tukkinippu  voitiin laskea.

Nosturi oli hankittu 50-luvun alussa   lauttoina tulleiden tukkien nostamiseksi maalle  varastoon.  Kuitenkin kävi ilmi, että pitkään vedessä olleet tukit alkoivat maalla  halkeilla.  Suuren  investoinnin käyttö  jäi kuitenkin  muutamaan vuoteen.

Rakennelman purkaminen olisi tullut tavattoman kalliiksi.  Niinpä ratkaisuksi tuli se, että puolustusvoimat tuli  räjäyttämään laitoksen..   Valtava  vastapaino putosi Päijänteeseen ja  tietenkin on siellä  vieläkin.

Operaatio käynnistyi   yhtiön  höyrypillin  vihellyksellä.  Se oli merkki  räjäyttäjille ja samalla  yhtiön kuorma-autoille.

Seurasi koko saarelle  kuulunut  valtava  pamaus  – ja  hetkeä myöhemmin  Säynätsalon  silhuetti  oli  romuna  maassa.

 

(Täydennetty versio  Säykki-lehden jutusta 13.10.2005)

 

 

 

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s