Säynätsalon ilmettä hallitsi 1952-1966 valtava kaapelinosturi
Kaapelinosturi oli olemuksellaan viestittänyt saaren teknologista edistyksellisyyttä ja teollista voimaa. Itäinen masto liikkui poikittaissuunnassa, läntinen oli kiinteänä vanerin ja Louhusalmen välimaastossa.
Itäpään – eli siis Päijänteen puoleinen – masto oli ikään kuin painovoimaa uhmaten – kaltevassa kulmassa massiivisilla kiskoillaan. Sitä siirsivät sähkömoottorit lautatarhalta Louhusalmelle ulottuneella niemellä. Läntinen masto oli korkeudeltaan 60 metriä ja itäinen 45 metriä. Läntinen oli kolmisenkymmentä metriä tehtaan piippua matalampi, mutta teräsrakenteisena hallitsi maisemaa.
Itäisen ja läntisen maston välillä oli kaapelirata. Sen liikkuvasta vaunusta tulivat alas nosturiketjut ja -koukut. Sekä itäpään liikkuvaa mastoa että kaapeliradan vaunua ohjattiin kiinteän maston ylätasanteen tilasta.
Kiinteän länsipään tornin korkeus oli 60 metriä ja itäpään liikkuvan tornin 45 metriä. Tornien välillä oli 450 metrin kannatinvaijerit.
Itäpään maston kiskoja varten oli pengerretty niemi lautatarha-alueelta Louhusalmelle. Näin nosturin toiminta-alueena oli tehdas-alueen koko ”järvipuoli”. Ollessaan kiskojensa eteläisimmässä päässä itäpään masto oli kallellaan veden yllä.. Sen – ja 200 tonnin betonipainon – alle saattoi mennä veneellä. Mastoa liikuttivat sähkömoottorit.
Tukkinippuja nostettaessa ylhäällä kaapelien varassa liikkuva kolmen tonnin painoinen nosturivaunu ohjattiin sopivaan paikkaan, sekä itäistä mastoa että nosturivaunua siirtämällä. Kun nippu oli saatu ylös vedestä, itämastoa ja nosturivaunua siirrettiin taas sellaiseen kohtaan, mihin tukkinippu voitiin laskea. Läntisen maston huipulla sijaitsi ohjaushuone, jonne nosturin käyttäjä nousi tikkaita pitkin. Hissiä ei ollut.
Nosturi oli hankittu 50-luvun alussa lauttoina tulleiden tukkien nostamiseksi maalle varastoon. Kuitenkin kävi ilmi, että pitkään vedessä olleet tukit alkoivat maalla halkeilla. Suuren investoinnin käyttö jäi kuitenkin muutamaan vuoteen.
Pitkään vähillä töillä ollut kaapelinosturi sai mediajulkisuutta elokuussa 1962, kun kantosiipialus Tehi oli jäänyt vian takia Kuhmoisten korkeudelle ja hinattiin sieltä Säynätsaloon. 27 metriä pitkä alus nousi kevyesti ilmaan kaapelinostorilla ja potkurin akselin todettiin murtuneen. Korjattavaksi laiva hinattiin Jyväskylään.
Kaapelinosturin purkaminen olisi tullut tavattoman kalliiksi. Niinpä ratkaisuksi tuli se, että puolustusvoimat tuli räjäyttämään laitoksen.
Operaatio käynnistyi 23.11.1966 klo 18.47 tehtaan höyrypillin vihellyksellä. Se oli merkki räjäyttäjille ja samalla yhtiön kuorma-autoille.
Seurasi koko saarelle kuulunut valtava pamaus, kun 11 kiloa hexatonia räjäytti 200 tonnin betonisen vastapainon irti.
Itäpää nousi ensin pystyyn ja kaatui sitten lännen suuntaan. Yhtiön kolme kuorma-autoa alkoivat samalla vetää länsimastoon kiinnitettyjä köysiä, jotta masto kaatuisi länteen päin – eikä teollisuusrakennusten päälle
Ja hetkeä myöhemmin Säynätsalon silhuetti oli romuna maassa. 200 tonnin vastapaino putosi Päijänteeseen, ja tietenkin on siellä vieläkin. Matalan veden aikana se saattaa näkyäkin.
Kaapelinosturia alempana tehdasalueen ilmatilaa hallitsi hakekuljetin, jonka kymmenet vaunut kulkivat sahalta vanerin kautta kuitutehtaalle, kippasivat automaattisesti lastinsa ja palasivat sahalle. Hake toimi kuitulevytehtaalla raaka-aineena.
(Täydennetty versio Säykki-lehden jutusta 13.10.2005)