Eero ja Martti Levä (isä ja poika) edustivat vuoden 2005 Säykki-lehden haastattelussa pitkää asiantuntemusta sekä Säynätsalosta että myös vanerin valmistuksesta Eero Levä tuli saarelle 20-luvulla ja muutti täältä poikansa läheisyyteen Lahteen 90-luvun puolivälissä. Martti Levä teki työuransa vaneriteollisuuden palveluksessa.
15.12.2005 julkaistu juttu oli poimintoja pitkästä vapaasta keskustelusta Eeron Lahden-asunnolla. Levä muisteli mm Parviaisten henkilöstöpolitiikkaa, joka kohdistui 30-luvun alun vaikeina vuosina rankasti myös toimihenkilöihin. Palasimme myös Walter Parviaisen kuolemaan ja asekätkentään kirkolla.

Eero Levä Lahden kodissaan kesällä 2005. Kirjakaapin päällä Mieskuoro Päijänteen viiri. Tässä jutussa ei puututtu musiikkiin. Levä lauloi saaren kuoroissa, kirkon vihkiäisjuhlan kantaatti-kuorosta lähtien 80-luvulle saakka.
Pitkään palvelleita pihalle. Irtisanominen poisti samalla saarelta
Kun talous heikkeni 30-luvun taitteessa, Parviaisella ei epäilty tehdä koviakaan päätöksiä. Senaikaista sosiaaliturvaa vasten etenkin toimihenkilöiden kohtelu vaikuttaa ihan nykypäivän meiningiltä.
Seurantalolla järjestettiin tiedotustilaisuus tehtaan väelle. Isännöitsijä Grönholm kysyi työläisiltä, pannaanko 10 prosenttia pihalle vai lasketaanko palkkoja 10 prosenttia. Kalle Heinonen loi kokouksen kannan esittämällä, että puututaan palkkoihin. Tämä ei lopulta riittänyt, vaan sitten oli lähetettävä ulkopaikkakuntalaiset pois – täällä käytiin paljon työssä mm järven takaa ja Muuramesta. Seuraavaksi lähetettiin äidit kotiin ja lopulta tehdas meni nelipäiväiseen viikkoon.
Edessä oli vielä ns suuri puhdistus, jossa Parviaista pitkään palvelleita toimihenkiöitä pantiin pihalle eli käytännössä lähetettiin saarelta. Poistua sai mm pääkassa Streng, hänen tilalleen kassaksi nostettiin nuori konttoristi Vastanen. Poislähtijöitä olivat myös pääkirjanpitäjä, ostopäällikkö ja monet muut. Silloin nuorempana työnjohtajana toiminut Levä sai palkanalanneuksen 1400:sta 800:een markkaan.
Asekätkentä kirkossa
Jatkosodan loppuvaiheen asekätkennässä piilotettiin varusteita vastarintaa varten mahdollisen miehityksen varalta. Kätkentä saattoi kuitenkin jo sinällään hillitä niin venäläisiä kuin paikallisiakin Suomessa, eihän sen laajuudesta ollut varmuutta. Eero Levä kertoi vuoden 2005 haastattelussa poliisien saapumisesta ja muutamien säynätsalolaisten pidätyksistä.
Eero Levä oli tuolloin seurakunnan taloudenhoitaja. (Tehtävä kuului vuosikymmenet aina jollekin tehtaan toimihenkilölle).
”Nuori poliisi tuli tehtaalle. Sanoin, että on hoidettava muutama kuormakirja, mutta poliisi jäi odottamaan. Mentiin poliisiasemalle. Sinne oli tuotu jo opettaja Lehtiö ja suojeluskunnan paikallispäällikön Olavi Salosen ollessa vielä sotareissulla varapäällikkö Hugo Järvinen..”
Eero Levää harmitti puhe aseiden kätkemisestä kirkkoon. ”Siellä oli viestintävälineitä, ei muuta,” huomautti Levä. ”Eikä mitään ollut muurattu seiniin, vaan kalusto oli katon ja sisäkaton välissä orsilla ja sahajauhojen seassa.”
Levää harmitti tapa, jolla varusteiden kätkemisestä on viime vuosikymmeninä saarella puhuttu. ”Hankkeessa ilmiantajana oli ollut sen kuorma-auton kuljettaja, jolla varusteet oli tuotu kirkolle. Hän ei ollut säynätsalolainen.”
Walter Parviaisen kuolinpäivä
Kunnantalon takana kuusikon keskellä on muistomerkki paikalla, johon tehtaan omistaja Walter Parviainen menehtyi
”Se oli elokuun viimeinen sunnuntai 1925. Asuin poliisiaseman talossa (sijaitsi noin Saarenhaka-talon ja Perälän välissä). Yksi laivamies tuli juosten Marjalan suunnasta (lastentarha, kunnantalon parkkipaikan kohdalla) ja kertoi Parviaisen kaatuneen metsään. Hän oli menossa hakemaan osuuskaupan talossa asunutta sairaanhoitajaa”
Parvainen oli sitten kannettu Marjalaan.

Eero Levä, 98, ja Martti Levä, 70, Lahdessa kesällä 2005.