Mieskuoro Päijänne itsenäisyyspäivänä

Säynätsalossa    sotien   jälkeen  aloittanut  Mieskuoro Päijänne  kuului 60-luvun lopulle  saakka  saaren  ”isänmaallis-kansalliseen”  juhlaperinteeseen,  joka  lähinnä  eli   yhtiön  toimihenkilöpuolella ja heidän perheissään sekä  osittain kunnan kouluissa opettajien kiinnostuksesta riippuen.  

Itsenäisyyspäivisin  kuoro  esiintyi Säynätsalon kirkossa  ja  sankarikaudan kunnianosoituksessa. Kuoron juhlaohjelmistoon kuului mm  ”Herää  Suomi”,  Emil  Genetzin  sävellys  vuodelta  1881,  veljensä  Arvid  Genetzin sanoin.  Tämä äänitys  on Päijänne-kuoron konsertista   Jyväskylässä  Keskusammattikoulun juhlasalissa  1961.  Kuoroa  johtaa  Erkki  Niinistö.

Tehdasyhtiö (Enso-Gutzeit, Parviaisen tehtaat) tuki vuonna 1945 lähinnä entisten Suojeluskuntalaisten kuorona aloittanutta Päijännettä Säynätsalon ”käyntikorttina”.  Jo Parviaisten suvun omistusaikana saarelle musiikkia tehnyt prof Ilmari Hannikainen sävelti kuorolle tunnuslaulun ”Päijänteen Laulu” (s Heikki Jylhä) sekä mm tehtaan 50-vuotisjuhlaan 1947 tilatun Työn laulun (s V.A.Koskenniemi).  Hannikainen oli kuoron kunniajäsen ja käydessään saarilla yhtiön vieraana 50-luvulla viihtyi kuorolaisten parissa.  Kuoro esiintyi Helsingissä Hannikaisen 60-vuotisjuhlassa, hautajaisissa 1955 ja hautamuistomerkin paljastustilaisuudessa. 

Suurimmillaan viitisenkymmentä laulajaa käsittänyt kuoro esiintyi vielä 2000-luvulla, mm Säynätsalon asutuksen 110-vuotisjuhlassa 2007.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s