Marita Rinne: ”Lehtisaaren koulu oli työväenhenkinen Säynätsaloon verrattuna”

Opettaja  Marita  Mäkelä (sittemmin Rinne)  aloitti  syksyllä  1957.  ”Aini Kivistö oli ensimmäinen ystäväni saarella. Hän vei mukaan Saaren Naislaulajiinkin”.

Alkujaan helsinkiläinen Marita oli ollut  Pohjanmaan maaseudulla opettajana. Siellä hän oli asunut vaatimattomasti ja siihen nähden Ainilta siirtynyt kaksio vaikutti hienolta. Koululla ei kuitenkaan ollut ihan aluksi asuntoa tarjolla, ja uusi opettaja sijoitettiin omakotitaloon Muuratsalossa.   ”Muuten kiva, mutta siellä oli torakoita”, kertoi Marita 2005.

Vuodeksi 1968-1969 Marita Rinne muutti Antti Koskimäen koulusta  Annikki Tuomisen kouluun Lehtisaareen.  Ilmapiiri oli  erilainen: Kun Säynätsalossa  oli opetettu perinteistä kohteliaisuutta, mm avaamaan ovia opettajalle, Lehtisaaressa  ei.  ”Se oli kai ajan henkeä ja olihan Lehtisaaren koulu työväenhenkinen Säynätsaloon verrattuna”. Marita Rinne epäröi asian muotoilua, mutta noinhan tilanne  oli.

Vielä juttu Ainista.  Kun oppilas  joutui nurkkaan, hän joutui mummon luo. Ainilla  oli nurkassa mummon kuva. ”Siellä piti sitten miettiä, mitä oli tehnyt”.  ”Ei sellaista enää, ” sanoi Marita Rinne  2005.

Julkaistu osana koostetta  Säynätsalon koulusta 15.9.2005.

 

opettajat013

Säynätsalon opettajayhdistyksen kokouksesta 1963, mukana ovat myös jo vuosia eläkkeellä olleet Lehtiöt. Takarivissä vasemmalta Anja Ruohtula, Marita Rinne, Kaarina Koskimäki, Eila Minkkinen, Voitto Mäkelä, Sinikka Moijanen, Kyösti Moijanen, Kaarlo Kaltiala, Heikki Salama, kirkkoherra Teo Nuottamo, sekä Antti Koskimäki. Alarivissä Aini Kivistö, Olga Lehtiö, Erkki Lehtiö, Toini Gröndahl, Annikki Tuominen, Aune Salama  ja Astrid Vuori.  Kuvasta puuttuu kuusi opettajaa, ainakin Muuratsalon koulu kokonaan.

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Marita Rinne: ”Lehtisaaren koulu oli työväenhenkinen Säynätsaloon verrattuna”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s