
Säynätsalon ay-toiminnan värikästä historiaa silmäilevät Pentti Salminen ja Tauno Häkkinen. ”Kauan sitten ay-liike sai aikaan postin jakelun alkamisen saarella. Enen 70-luvun eheytystä myös sisäinen kilpailu oli joskus kovaa.”
Syksyllä 2005 Säykki-lehti haastatteli säynätsalolaisen ay-liikkeen pitkäaikaisia johtohahmoja, puheenjohtaja Pentti Salmista ja sihteeri Tauno Häkkistä.
Säynätsalossa oli Lutakon ja Säynätsalon yhdistämisen peruina 2005 kaksi puutyöläisten ammattiosastoa. Schaumanin mukana saarelle tullut Jyväskylän puutyöläisten ammattiosasto (35) ja perinteinen Säynätsalon osasto (31).
Luottamusmiehet nämä kaksi osastoa valitsivat yhteistuumin. Mutta tehtailla oli edelleen siis periaatteessa kaksi osastoa. Lehden kysyessä miksi vastaus tuntui olevan se, että Säynätsalon osastossa (31) ”politikointi on jäänyt aikaa sitten taka-alalle”, kun taas 35:ssä tilanne on ainakin säykkiläisten silmin toinen.
”Vielä 60-luvulla täällä oli vastaavanlaista kun Lutakossa. Eheytymisen jälleen politiikka hukkui pois”, sanoi Häkkinen. (Eheytyminen viittaa ay-liikkeen poliittiseen eheytymiseen vuoteen 1974 mennessä). ”Nykyään (2005) etenkään nuoret eivät halua ottaa kantaa puoluepolitiikkaan”, hän sanoo. Järjestäytymisaste on kuitenkin 100.
Työpaikathan eivät nykyisin koskaan ole mitenkään varmoja ja työttömyyskassaan liittyminen hoituu ay-jäsenyydellä. Eikö täällä sitten ole ”Loimaan kassa-ilmiötä” kysyi lehti. ”No, jos yksi”, sanoi Häkkinen.
”Kun epävarmuutta aikanaan oli, tultiin meiltä kysymään toimihenkilöpuoleltakin, että miten turva oikein on..”
Suurimmillaan järjestäytynyttä työväkeä oli runsaat 1200, tänään (2005) vähän yli 400.
”Kunhan hoidatte kuntaliitoksen niin tehdas pysyy”
Nämä kaksi ay-veteraania seurasivat läheltä myös prosessia, jossa puunjalostusteollisuus säilyi Säynätsalossa ja kunta liittyi Jyväskylään. Schaumanin tehtaille oli Lutakon jälkeen ehdolla eri paikkoja, mm Keljonlahti. Säynätsalo oli mahdollinen, jos kuntaliitos toteutuu. Ay-puoli sai varhain tiedokseen sen, että tehtaat säilyvät ”kunhan hoidatte sen kuntaliitoksen”.
Tekninen muutos nosti tehokkuutta
Puhumme tehtaan teknisestä muutoksesta. Kirsti Salminen huikkaa keittiöstä, että kuivauskoneella oli seitsemän naista, nyt (2005) menee kahdella. Ennen olivat myös viilujen paikkauspöydät, joissa lyötiin reikiä ja paikkoja. ”Nyt yksi automaattikone paikkaa kaikki viilut”.
Häkkinen kertoo jutun ylimestari Erkki Laavistosta. Silloin jo useita vuosia eläkkeellä ollut Laavisto oli tullut vanerille ja katseli ympärilleen ”Poika, missä naiset”, oli Laavisto kysynyt Häkkiseltä ja kääntynyt ympäri poistuakseen. ”Pilalle on mennyt”, oli Laaviston vaikutelma.
Säynätsalo (virallisesti Jyväskylän tehdas) oli 2005 tuotannollisesti Suomen kolmanneksi suurin vaneritehdas. Suurempia ovat Pellos ja Suolahti. ”Muistan kun juotiin kakkukahvit tehtaan tuotannon yltäessä neljäänkymmeneen tuhanteen kuutioon vuodessa”, sanoo Häkkinen. ”Nyt ylittyy sata tuhatta kuutiota”.
”Varokaa mustaa miestä”
Ammattiyhdistyksillä on ollut monenlaista vastapuolta konttorilla ja tehtaalla. Jututustilanteessa sattui mieleen vanerin taukohuoneen seinällä aikanaan näkemäni taulu ”Varokaa mustaa miestä”. Viittaus oli sen aikaiseen vanerin teknilliseen johtajaan, välit olivat kireät.
Huomautan kuitenkin, että kyllähän aikanaan vaikkapa Emil Kirves asemoitui aika tasavertaiseksi insinöörien kanssa, eikö? ”Pääluottamusmiehen olikin pakko pärjätä herrojen kanssa”, sanoo Häkkinen. ”Mutta Taukojärven (paikallisjohtaja Enson loppupuolella) aika oli sitten vedenjakaja, silloin yhteydenpitomme muuttui”, jatkaa Häkkinen, ”vaikka sekin aika oli lakkoherkkää”.
”Taukojärvi soitti kuudelta ja kysyi, olivatko talotehtaalla työt käynnissä”
Häkkinen oli vastannut tulleensa juuri matkalta, mutta lupasi ottaa selvää. ”Ja eihän siellä ketään ollut. Talotehdas oli erittäin herkkä…jouduttiin pitämään remmiä tiukalla, ja sieltä poistuttiin usein. Nähtiin siitä vanerin ikkunasta, että talotehtaalta marssitaan taas ulos..”.
Lyhennelmä Säynätsalon Sanomissa 17.11.2005 otsikolla ”Edunvalvonta saa mukaansa” julkaistusta.