Säynätsalon koulun johtajaopettajana toiminut Antti Koskimäki ja vaimonsa, opettaja Kaarina Koskimäki olivat Säykki-lehden haastattelussa syksyn 2005 numerossa 34. Säynätsalo kuului peruskoulun kokeilukuntiin ja ”herroja kävi koko ajan”. Koskimäet vahvistavat Säynätsalon kunnan toivoneen lapsille parasta, mutta kunnan työnantajalinjaukset joskus yllättivät. Koskimäet myös kommentoivat tuolloin Juurikassa esitettyä Ulla Jylhän kirjoittamaa näytelmää opettajapariskunta Erkki ja Olga Lehtiöstä ja heidän ajastaan: ”Kyllä myös Salaman opettajapariskunnasta, Heikki ja Aune, olisi riittänyt puhuttavaa ihan kuin Lehtiöistäkin, mutta saarten poliittisessa ilmapiirissä Lehtiöitä sopi jälkikäteen arvostella.”
Opettajat riitauttivat ruokamaksun
”Täällä oli opettajilla sikäli hyvä, että kunnan johto halusi lapsille parasta”, totesi Kaarina Koskimäki Säynätsalon Sanomissa 15.9.2005 julkaistussa hänen ja Antti Koskimäen haastattelussa.
Luottamusmieselin oli koulun johtokunta. Koko kunnan kouluja hoiti sitten koululautakunta. Koskimäet eivät muistaneet erityisempiä vaikeuksia johtokuntien kanssa. – Erkki Lehtiöllä kyllä oli, lisäsi Kaarina.
Kunnan isät halusivat lapsille parasta, mutta työnantajapolitiikka opettajien suuntaan yllätti Koskimäet. – Opettajien piti maksaa ruokailusta. Kun koko maassa yleensä katsottiin, että opettajat ovat työssä ruokalaissa, vaikka syövätkin ja heille kuuluu ateria korvauksetta. Mutta täällä ei
”Muistatko mitä Janssonin Bertta sanoi, että jos opettajat saa ilmaiseksi, niin sitten mennään me kaikki,” totesi Kaarina. ”Me teimme sitten niin, että Antti jäi ruokailemaan ja minä menin asunnon puolelle… Toinihan (Gröndahl) ei syönyt koskaan.”
”En muista, millaisten valitusten kautta se meni, mutta lopulta todettiin, että kunta oli väärässä- Mutta ei me mitään rahaa takaisin saatu..”
Säynätsalo kokeilukenttänä
Koskimäen johtaja-aikana kansakoulusta siirryttiin peruskouluun. ”Koko se peruskoulun alku oli näin jälkeenpäin ajatellen huvittavaa aikaa”, totesi Kaarina. ”Jatkuasti kävi erilaista herraa. Täällä oli ns kokeilukeskikoulu. Vastaavia oli vain Hankasalmella ja Kaarinassa.”
”Meillä oli paljon kokouksia.. Kun se oli kolmivuotinen kokeilu, joka siis lähti siitä, että mennään yläasteelle kuudennelta, niinkuin nyt. Ajatus oli, että viides ja kuudes vastaisivat vähän oppikoulun ensimmäistä ja toista. Meillä oli käytössä mm se kuuluisa Kallion laskuoppi, siis oppikoulun kirja. Ja kun kaikkia oppikoulun kirjoja ei saatu siihen hätään, käytettiin monisteita, mm biologiassa oli moniste, mutta monisteet olivat silloin paljon heikompia kuin nyt.. ”Meillä jopa kerättääiin kasveja ja viidennellä, ja kuudennella oli matematiikassa oppikoulun asioita.
Kysyin (toimittaja) , eikö tuo aika ollut aika raskasta? Kun viides ja kuudes kuitenkin olivat heitä, jotka eivät olleet ”päässeet” oppikouluun. ”Oli. Nimenomaan. Oli siis enemmän heikosti menestyneitä”
Pisteyttäminen oppikouluun oli ikävä tehtävä
Kaikki, jotka kynnelle kykenivät, menivät neljänneltä oppikouluun Jyväskylään, ja loput Korpilahdelle.. Viidenneltä oli uusi yritys.
Antti muistaa, kuinka 40 oppilaan luokasta saattoi 15 häipyä. Menestyneempien varjoon jääneet pääsivät sitten toisaalta esiin.
Eräs insinööri oli ollut vihainen, kun ei pokansa ei ollut päässyt Antin luokalta oppikouluun.
”Voitto (Mäkelä) otti sitten viidennen. Sanottiin, että kyllä heti kun Mäkelä tuli, nousi meidän pojalla numerot..”
Pisteiden antaminen oppikoulun pääsykokeita varten oli kova paikka, sanoo Kaarina. ”Siinä helposti piti kauhean tarkkaan miettiä. Keskiarvosta ne tulivat, mutta opettajalla oli mahdollisuus antaa harkinnanvaraisia pari lisää. Pisteet eivät olleet oikeudenmukaisia siten, että pienen luokan ykkösenä sai vähemmän kuin suuren.”
Säykki suuri urheilukoulu
Antti Koskimäen aikana Säynätsalon koulu nousi urheilun menestyjäksi. Koulu voitti koko Suomen jalkapallotekniikkakilpailun. Järjestäjänä oli Viikkosanomat -lehti. ”Siihen kuului pompottelua jalalla ja päällä, ja paljon muuta”, kertoo Antti. ”Meillä oli paljon näitä Suomen mestareita. Vaikkapa Viikin pekka ja Kuparin Kale…”
Viikkosanomat (Sanoma Oy) kustansi palkinnot ja mm matkat Helsinkiin. ”Oltiin Pekan kanssa hyvässä hotellissa ja mm Åke Lindmanin tapasimme. Koulu ehti saada palkinnoksi 58 jalkapalloa”
”Sain aikaan sen, että pidettiin kuntien välisiä kilpailuja, sanoo Antti. ”Mutta sitten jossain vaiheessa ne loppuivat, kun säykkiläiset olivat niin ylivoimaisia.
Saarten välisiä
Lehtisaaren Heikki Salama piti urheilussa saarensa puolta. Tämä tapahtui aika konkreettisesti, luovalla otteella ajanotossa ja mittauksissa.
”Kun hypättiin pituutta, Heikki oli siellä toisessa päässä ja joku muu lankulla.. Heikillä oli kädessä sitä mittanauhaa, varastossa, lehtisaarelaisia varten. – Juoksussa Heikki sai monta kertaa paremman ajan kolmanneksi tulleelle kuin voittajalle.”
Saarten välinen kilpailuhenki oli oppilaiden piirissä kova. ”Muistan kun hiihdettiin Säynätsalossa, tuossa koulun mäessä lehtisaarelaiset kuusivat kuorossa ”Kaaju, kaaju”, kun säynätsalolaiset tulivat mäkeä alas ”Se oli kovaa kilpailua”, totesi Antti.
Miksi Salamat unohdettu?
Huomautan toimittajana, että verrattuna siihen julkisuuteen, jossa Lehtiöt edelleen (2005) paistattelevat saarella, Salamat olivat häipyneet kaapin päältä. ”Se on totta”, sanoo Kaarina. ”Mutta tässä äskettäin, kun Kaltialan Kalle poikkesi tässä, sanoi, että kyllähän heistäkin puhuttiin”
”Kyllä olisi juttua Salamoistakin”, sanoo Antti.
”Mutta työväenliike on täällä voimakas .. ja Aune oli sitten kansanedustajana”, toteaa Kaarina.
Eli siinä se syy opettajapariskunta Salamoiden jälkimaineen painottumiseen.
JN

Säynätsalolaisia jalkapallotekniikan Suomen mestareita 50-luvun lopulla. Säynätsalon koulu menestyi erinomaisesti Viikkosanomat-lehden järjestämässä jalkapallokilpailussa. Palkintoina koulu sai mm 58 jalkapalloa. Antti Koskimäki oli vuosikymmenet säynätsalolaisen palloilun innostava edistäjä.