Muistojen veneitä: Vauhtihirmu ja perhevene

VENE004 (3)

Veneet ovat aina kuuluneet säynätsalolaiseen elämään. Sotien jälkeen olivat muodissa suurehkot puuveneet, joissa  saattoi yöpyäkin.  Sellaisia  edustaa  tässä jutussa tuonnempana ”Oinas”.

Mutta  kahden 50-luvun lopun nuorenmiehen rakentama  vauhtihirmu  oli jotain muuta.  Aikana  ennen tehokkaita perämoottoreita huippunopeat menijät olivat harvinaisia, ainakin Säynätsalossa.

Haastattelussa  2005  Kauko Sihvonen luonnehti  itseään ja Heikki Vannista  ”Pelle pelottomiksi”.   He rakentivat  veneen  pääasiassa  itse,   Salpalan  päädyssä  eli  rivitalon, joka edelleenkin on Parviaisentien  ja  Taaplaajantien  kulmassa.  Rakennusaineena  oli Parviaisen 6 mm:n vaneri.  Fenoliliimattu vaneri oli jo vesikelpoista. Potkurikulmaa  ja nousuja  haettiin vaihtoehtoja vertaamalla.  Veneessä  oli porraspohja.

Veneen  moottori  oli peräisin lehtisaarelaisen Eino  Karenin  Ford Customista,  110-hevosvoimainen V8.  Vene  käynnistyi sähköstartilla  kuin  auto.

Huippumenijän ääni  oli valtava  ja  veneen  lähtiessä  Ison laivasillan  tuntumasta, siihen havahtui  ainakin puoli  saarta.  Usein  sunnuntai-iltapäivisin.  – Bensiiniä meni tavattomasti,  varmaan  20 litraa tunnissa,  Kauko Sihvonen muisteli.

Alkuperäisissä  voimissaan  vene  oli  kuitenkin vain muutaman  kesän.  – ”Kaikki rahathan” vene  vei,  Kauko Sihvonen  totesi.

Veneen osti  myyntiin  kypsyneiltä  rakentajilta  Helge Vigell.  Hän vaihtoi  siihen  tavallisen nelosmoottorin.

Yleensä  autoista veneisiin päätyneet  moottorit eivät enää palaa  maantielle. Toisin kuitenkin tuo  V8.  Se palasi  taas Ford Customiin.  Taisto Isakoff ja Antti Ojanen olivat ostaneet taksimies Mauno Wilkmanin  vanhan Customin, joka kuitenkin  tarvitsi  uuden  moottorin.

Kauko Sihvonen kertoi  Vigellin myyneen  veneen  myöhemmin Vaajakoskelle.   Raato  lepää  Haapalahden pohjassa.  Vielä  viitisentoista  vuotta sitten  se oli matalan veden aikaan  nähtykin.

VENE004 (10)

Ruorissa Kauko Sihvonen, takana veljensä Erkki, muiden henkilöllisyys ei selvillä.

 

 

VENE004 (8)

Alakuvan  ”Oinas”  valmistui  1957.  Saarilla oli  kaksi  lähes  samanlaista  perhevenettä, samojen  piirustusten mukaan  rakennettuja, toinen  Huuskosen,  toinen  Vesikukan  perheellä.  ”Äänestä kyllä  erotti, kumpi oli tulossa”,  muisteli  myöhemmin Salme  Huuskonen.

 

VENE2007

Oinas vesillelaskussa  Koulun rannassa. Säynätsalon kunnan aikana tehdas ja kunta olivat varsin vapaamielisiä venevalkama- ja talvehtimispaikka-asioissa. Kesäisin uimapaikkana  toiminut Koulun ranta otti syksyn tullen vastaan talvehtivia veneitä. Vedessä kahlaa  vesillelaskua varmistamassa  Leo Huuskonen.   Kuvan ottajaksi on merkitty Pekka  Laine.

Kuvat  ja  juttu  julkaistu  Säynätsalon Sanomissa 4.8 ja  25.8.2005

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s