Laivaranta oli
vuosikymmenet
avovesikauden
joukkoliikennekeskus
Mites olisi oheisen kuvan Säykin laivaranta? Hieman kuntaliitoksen jälkeen 90-luvun alussa silloinen Jyväskylän kaupunginarkkitehti Liljeblad teki (lehtitiedon mukaan omasta aloitteestaan) suunnitelman Säynätsalon laivarannasta. Siinä laituri oli siirretty perinteisestä paikastaan Sillankorvan rivitalojen tuntumassa Ison Saunan lahden reunaan. Visio ei käsittänyt ainoastaan laituria suurillekin aluksille, vaan myös mm rantaravintolan ja motellin. Suunnitelma julkaistiin Säynätsalon Sanomissa, josta oheinen kuva. Eli voisimme pistäytyä katselemaan Päijännettä ravintolan ikkunapöydistä, vuodenajoista ja säästä riippumatta. Kesällä ehkä kuohuviinin ja sydäntalvella vaikkapa rommitotin kera.

Säynätsalon Sanomissa 1993 julkaistu visio saaren satama-alueesta.
Laivalaituri on visiokuvassa kerrassaan mahtava, nykyiseen kelluvaan laituriin nähden. Lehden jutussa viitattiinkin silloin vielä suunnitteilla olleeseen Päijänne-Saimaa -kanavaan, tai suoraan kanavaan merelle. Niiden kautta Päijänteelle pääsisivät pian suuretkin alukset. Nykyisin hankkeesta ei ole enää puhuttu.
Mutta vanhalla ”Isolla Laivasillalla” elämä jatkui vielä toistakymmentä vuotta tuon suunnitelman julkaisemisen jälkeen. Laiva tuli kesäkuun alusta elokuun puoliväliin, aamuisin Jyväskylästä ja iltaisin Lahdesta. Päivittäinen yhteys oli palautunut 80-luvun alussa, kun Hildenin varustamo oli hankkinut Suomen rinnalle Suomettaren. Sitä ennen oli päivittäinen Suomen ja Jyväskylän liikenne lakannut 1963, perinteisen Päijänteen Laivan (siinä vaiheessa toiminimi) tarun päättyessä pakkohuutokauppaan lokakuussa 1964. Uusien omistajien turvin Suomi jatkoi sitten vuoropäiväliikennettä kesästä 1965. Sunnuntai oli omistettu risteilylle Jyväskylästä lähivesille.
S/S Jyväskylä Säynätsalon Isolla Laivasillalla 20-luvun lopulla. 1923 valmistunut Jyväskylä ajoi Suomen vuoroparina kesään 1963. Tällaisessa ulkoasussa laiva oli 1950-luvulle saakka. Silloin alakannen avoin perä suljettiin lähes kokonaan ja sinne laajennettiin ravintola.
Nimitys ”Iso Laivasilta” johtuu siitä, että ”pieniä laivasiltoja” oli saarella Niemelässä ja Koulun rannassa. Niissä kävi Kaima, joka maantiepenkeresillan valmistumiseen saakka pystyi ajamaan reitillään (Korpilahdelta Jyväskylään) Muuratsalon ja Muuramen-Kinkomaan välistä salmireittiä. Kaima lähti Korpilahdelta tavattoman aikaisin ja palasi samaa reittiä iltapäivällä taas yöksi Korpilahdelle tai Korospohjaan.
50- ja 60-lukujen ”aamuin-illoin” laiva-aikataulu Lahden ja Jyväskylän välillä oli perua vasta vuodelta 1951. Eli tuolloin aamulaiva alkoi lähteä Jyväskylästä klo 9.30 ja poikkesi Säynätsalossa 10.25. Iltaisin Lahden suunnasta oltiin aikataulun mukaan Säynätsalossa klo 19.25, mutta useimmiten laiva oli paljonkin myöhässä. Vuodesta 1962 Tehi pyyhki jopa neljästi päivässä Säynätsalon ohi, mutta laiturissa kävi vain konerikkojen takia.
50-luvun alkuun saakka laivat ajoivat Lahdesta pohjoiseen pääasiassa öisin. Ne lähtivät Lahdesta Helsingin iltapikajunan saavuttua Vesijärven asemalle, kymmenen jälkeen. Osa Lahteen päättyvistä junista jatkoi kaupungin asemalta satamaan, eli junan pääteasema oli Vesijärvi. Siellä matkustajat siirtyivät laivaan, joka lähti useimmiten yötä myöten kohti Jyväskylää. Paremman luokan matkustajat asettautuivat illallisen jälkeen hytteihin nukkumaan, kansimatkustajat torkkuivat salongeissa. Kaikkien unia häiritsivät kyllä poikkeamiset laitureissa ja meluinen lastaus. Laivoissa kuljetettiin paljon rahtia.
Säynätsalon laivat tavoittivat aamupäivällä. Reitti kesti nykyistä pitempään, koska useimmiten ajettiin mantereen ja Virmailan välistä, Kellosalmen kautta ja poikettiin esimerkiksi Padasjoella ja Kuhmoisissa sekä Korpilahden kirkolla. Paluumatkalle Lahteen laivat lähtivät yleensä iltapäivällä ja tuolloin tunnin kuluttua poikettiin myös Säynätsalossa.
Päiväliikenteeseen siirtymisen jälkeen laivat olivat säynätsalolaisille oiva mahdollisuus mennä illansuussa kaupunkiin ainakin parin oluen merkeissä. Laiva poikkesi matkalla Jyväskylään päivittäin noin klo 19.30. Saarella ei ollut kaikille avoimia anniskeluravintoloita, ennen keskiolutlakia, mutta laivalla täydet oikeudet. Tosin yhtenä 60-luvun kesänä Suomella ei jostain syystä ollut oikeuksia, mikä matkustajille selvisi vasta laivaan jo noustua. Tietenkin konttorilla oli tehtaan Kerho, mutta sinne saivat mennä vain toimihenkilötasoiset saarelaiset.
Laivaranta oli vuosikymmenet tärkeä joukkoliikenteen solmukohta. 50-luvun alkuun laivat ajoivat jäihin saakka, sitten vain kesä-elokuussa. Laivasillan läheisyydessä toimi kioski.
Tehtaan, eli maanomistajan, kaavailuihin vielä 40-luvulla Peekorven valmistumisen aikoihin kuului myös kävelyreitin tekeminen suoraan kirkonmäelle. Suunnitteilla olivat portaat (”Harjun portaiden Säykki-versio”) nykyisestä Parviaisentien ja Laivarannan tien risteyksestä suoraan kirkonmäelle. Ylhäälle kirkonmäelle oli tehty järeät portinpylväät jo 20-luvulla. Ne olivat jäljellä kirkon takapihan reunassa vielä viime vuosina. Tiedossa ei ole, kuinka pitkälle suunnitelma 40-luvulla eteni, mutta kirkonmäen rinteen kiviin Puustellin ja Seppälän tienoilla ehdittiin tehdä räjäytysreikiä.
Lahden reitin taantuminen
2000-luvulla poisti laivat saarten arjesta
Lahden ja Jyväskylän välin reittiliikenteessä oli jo 2000-luvun alussa taannuttu kahdesti viikossa -järjestelyyn. Hildenin varustamo oli vetänyt höyrylaiva Suomen Lahden-reitiltä risteilykäyttöön Pohjois-Päijänteellä. Lahden reitillä ja Heinolan reitillä vuorottelivat Suometar ja Suomen Neito. Tuolloisen järjestelyn mukaan Säynätsalossa käytiin kahdesti viikossa, molempiin suuntiin.
2010-luvulle siirryttäessä varustamo rajoitti linjan yhteen edestakaiseen kerran viikossa. Muun ajan tuon matkan tekevä laiva oli Lahden-Heinolan reitillä. Lahdessa kävivät kuitenkin vuorottelemassa niin Suometar kuin Suomen Neitokin. Varustamon edustaja totesi ensimmäisen ”kerran viikossa” -kesän jälkeen, ettei matkustajamäärä ollut juurikaan laskenut, koska laivalle halunneet löysivät sen kerran viikossa ajettavan matkan yhtä lailla kuin kahdesti viikossa.
Mutta Säynätsalon saaren elämänrytmistä ja kollektiivisesta tajunnasta laivat olivat poistuneet. Uudet saarelaiset eivät aina osanneet sinne laiturille. Myös säynätsalolainen ilmaisu ”laivasilta” aiheutti sekaannusta.
Ja sitten vanhan laivasillan rakenteet alkoivat pettää.
Vanhaan Isoon laivasiltaan kuului kaiketi 40-luvun lopulla viimeksi rakennettu uimahyppytorni. Sen purkaminen 2000-luvun alussa ilmeisesti muutti koko sillan tasapainoa ja muutamassa vuodessa silta alkoi kallistua pituussuunnassa.
Kesällä 2005 Säynätsalopäivien aikana Suomi kävi ilmeisesti viimeisen kerran vanhassa laiturissa. Päivien ohjelmaan kuului risteily. Laituri oli jo tuolloin sivullisen mielestä jo lähes hengenvaarallisessa kulmassa, mutta laivan kannelle päästiin ja sieltä poiskin.
Mutta lokakuussa 2005 laiturin kallistuskulma nousi yhä ja Jyväskylän kaupungin toimenhaltijat asetuttivat puomin sillan päähän. Silloisessa sivutehtävässäni Säynätsalon Sanomien tekijänä otin kaupunkiin yhteyttä ja ihan innostunein mielin sieltä lähetettiin miehiä laituria sulkemaan. Puhelun jälkeen tulin ajatelleeksi, että eipä ehkä Säynätsalon asioista ole kovin usein noin innostuttukaan.
Lokakuun 2005 jälkeen sillalle ei ollut enää kenelläkään asiaa. Se purettiin 2006.
Ison laivasillan tuhoutumisen jälkeen reittilaivat käyttivät aluksi Juurikan laituria. Tilausajoilla siellä on käyty säännöllisestikin. Nykyiselle satama-alueelle valmistui sittemmin kelluva laituri.
Kesä 2015 merkitsi romahdusta Säynätsalolle poikkeamispaikkana reittiliikenteessä. Tuolloin Hildenin varustamo jätti Suomettaren makaamaan Jyväskylän Haapaniemeen ja Lahden-Heinolan reittiä hoitanut Suomen Neito teki vain kaksi koko Päijänteen matkaa, yhden kesäkuussa ja yhden elokuussa. Kesäkuussa se ei käynyt saarella, mutta elokuussa poikkesi, ilmeisesti ainoan kerran sinä kesänä.
Varustamon toimitusjohtaja kuvasi Keskisuomalaiselle Lahden reittiä ”raskasvetoiseksi”. 2016 edestakaisten matkojen määrä nousi neljään.
Monien vuosikymmenten päivittäisten tulojen ja lähtöjen sijasta oli Säynätsalon osalta päädytty selkeästi vain ennalta tietoja hankkimalla löydettävään tarjontaan. Ajo illansuussa laivalla Jyväskylän keskustaan ei ollut enää ainakaan hetken mielijohteesta mahdollista.
Kun reittitarjontaa on vain vähän, laivalaiturin tarve näkyy lähinnä tilausliikenteessä.
Toisin kuin muilla vielä säilyneillä Päijänteen laivalaitureilla, Säykissa ei ole ”pysäyttämisviittaa”. Sellaista, joka rautalangalla vedetään vaakatasoon ja siten ilmoittaa laivalle tarpeesta poiketa. Eikä laiturilla on paikkakunnasta kertovaa nimikylttiä.
Laivaan Säykistä nousevien on käytännössä pitänyt soittaa varustamoon tai laivalle – ellei sitten tieto ole välittynyt lipunvarauksesta.
Laivaan aikovat ovat myös toisinaan erehtyneet paikasta. Laivarannantie ei enää vie laivarantaan, vaan laituri on Saunatien päässä. Yhdelle viime tingassa rantaa etsineille yritin toissa kesänä antaa neuvoja, mutta vaikea on toispaikkakuntalaiselle selittää, että Kunnantalon ohi alas ja sitten kauppa vastapäätä vasemmalle.. Siinä ajassa laiva ehti mennä.
Varustamon sivuilla https://www.paijanne-risteilythilden.fi/ on kyllä nykyisin lähestymisohje, ja oikea laiturin sijainti.

Lahden reitin vuorolaiva tulossa Säynätsaloon 2014..

50-luvun lopulla myynnissä ollut postikortti. Aamulaiva on saapunut ja matkustajia näyttää olevan laskeutumassa laiturille, kunhan lankku on saatu paikoilleen.
Juna-laiva -risteilyt Säynätsaloon
1970-tai 80-luvuilla useina kesinä punainen ”porkkanajuna ” (DM-9) ajoi Jyväskylästä Säynätsaloon tehtaan alueelle ja lautatarhan suuren laivalaiturin tuntumaan. Kiskot ulottuivat sinne. Jyväskylästä risteilymatkustajia tuonut Suomi kiinnittyi laituriin, joka oli aikanaan palvellut lautatarhaa. Junalla tulleet matkustajat vaihtoivat laivaan, ja päin vastoin.
Nykyisestä näkökulmasta moinen risteily voi tuntua käsittämättömältä. Onhan rautatiekin saarelle purettu jo aikaa sitten.
Viime vuosina ”Alvar Aallon Kunnantalo” -teemaiset laiva-bussi -matkat Säynätsaloon toivat ss Suomen lähes päivittäin Säynätsalon nykyiseen laituriin.