
Wivi Lönnin muistolaatta on nykyisin Hotelli Helkana tunnetun talon kulmassa. Lipuissa on Helkan tavaramerkki.
Kauppaneuvos Hanna Parviaisen elämäntoverina Säynätsaloon liittyvän professori Wivi Lönnin muistoksi on paljastettu laatta Helsingissä Pohjoisen Rautatienkadun ja Runeberginkadun kulmassa.
Nykyisin Hotelli Helkana tunnetun talon suunnitteli NNKY:lle (Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys) 20-luvun puolivälissä Lönn ja sen rakentamisen oli tehnyt mahdolliseksi Hanna Parviaisen huomattava rahallinen tuki. Samalla oli sovittu, että taloon sijoittuu Parviaisen ja Lönnin yhteinen asunto. Wivi muutti sinne heti 1928, mutta Hanna vakituisemmin vasta 1936, kun Parviaisen suvun omistajuus Säynätsalossa oli päättynyt. Sitä ennen asunto oli ollut Hannalle tukikohta Helsingissä ja mm välietappi yhteisille matkoille Eurooppaan. Parviaisella ja Lönnillä oli jonkin aikaa myös yhteinen asunto Pariisissa. Lönn asui talossa kuolemaan saakka 1966. Hanna oli kuollut jo 1938.
Muistolaattahankkeen takana oli Naisarkkitehtien Yhdistys Architecta ry. Se oli perustettu Lönnin 70-vuotispäivien innostamana vuonna 1942. Muistotaulusta järjestettiin suunnittelukilpailu ja sen voitti arkkitehtiopiskelija Roni Koski-Tuuri työllään Silhuette. Julkaisutilaisuus oli 24.4.2016.
Nuorten Naisten Kristillisen Yhdistyksen sivuilla muistutetaan, että NNKY teki noina vuosina paljon arjen työtä naisten hyväksi. Perustettiin koteja työtä etsiville naisille sekä naistyöläisille, joilla oli kovin kovat olosuhteet heidän muutettuaan yksin maalta kaupunkeihin. Lisäksi NNKY:ssä tarjottiin naisille apua ja opastusta esimerkiksi lukemisessa ja laskemisessa sekä opetettiin ompelemista ja vaatehuoltoa. Yhdistys julkaisi lehtiä, joissa opastettiin naisia hengellisissä ja maallisissa asioissa. Hannan toiminnassa Säynätsalossa on paljon samansuuntaisia piirteitä. Parviaisten yhtiön vaikeuksien yhdeksi syyksi määriteltiinkin jälkeenpäin Hannan liiallinen sosiaalinen panostus. Toki on syytä lisätä, että Hanna kuitenkin edusti työantajamielessä jyrkkää patruunalinjaa. Esimerkiksi sillan rakentaminen työntekijäjärjestön Juurikkasaareen oli mahdollista vasta paljon Hannan ajan jälkeen. Toisaalta muistetaan mm se, miten Parviaiset olivat noutaneet hyvän työmiehensä pois punavankien leiriltä.
Pankkien hallussa Parviaisen Tehtaat nousi uuteen menestykseen, Hilmer Brommelsin johdossa. Hidas taantuminen alkoi sitten tehtaiden jouduttua Enso-Gutzeitin omistukseen 1947, suuren yhtiön sivupisteeksi.
Säynätsalo oli aikanaan täynnä Wivi Lönnin suunnittelemia rakennuksia. Pitkälti toistakymmentä suurta työntekijöiden asuintaloa, yhtiön konttorirakennus (vastapäätä Perälää, paloi 40-luvulla, seuraajaksi valmistunut konttori, nykyisen S-Marketin paikalla, paloi 90-luvun alussa), lastentarha Marjala (Kunnantalon viereisen parkkipaikan sijalla) ja näyttävimpänä Walter Parviaisen Vanhainkoti, joka on (60-luvulla tosin hieman muutettuna) säilynyt Sisälmyslahden rinteellä. Rakennus tosin menetti ylvään maisemallisen ilmeensä, kun sen ja rannan väliin kohosi 1962 sittemmin Hannalaksi nimetty kunnalliskoti.
Lönnin suunnittelemia rakennuksia purettiin tiiviissä tahdissa Säynätsalossa 70-luvun alkuvuosina. Olisiko ”Turun tautia” voitu hillitä. En tiedä. Marjalan purkamisen suurin ponnin lienee ollut parkkipaikkatilan saaminen. Mutta ajan hengessä silloin. Asuinrakennuksista säästyi Viertola. Se ei kuitenkaan ole tyypillinen Säynätsalolle profiilia luoneista työväenkasarmeista, vaan oli toimihenkilötason asumus.

Muistotaulun voittaneen suunnitelmin takana oli arkkitehtiopiskelija Roni Koski-Tuuri.
Wivi Lönnin ollessa Säynätsalossa hän todennäköisimmin oleskeli pääasiassa Rauanlahden tilan päärakennuksessa. Se sijaitsi niemennokassa nykyisestä Säynätsalosta Muurameen vievän tien ja rautatien vasemmalla puolella, Säynätsalosta mentäessä. Tuohon aikaan maantie Rauanlahdesta Säynätsaloon kulki Muuramen kautta, kesäisin ajettiin veneillä ja paikallisliikenteen laivoilla. Rauanlahdessa oli suuri laituri ja siellä poikenneet laivat saapuivat Säynätsalossa ensin Niemelän rannan laituriin.
Sittemmin Johtajan huvilana tunnettu vaalea rakennus (nykyiseltä Pengersillalta oikealla näkyvä) oli Parviaisten aikana pääasiassa Isännöitsijän asuntona. Saavuttuaan saarille 1936 Brommels asui jonkin aikaa Rauanlahdessa, kunnes Huvila oli kunnostettu.
Haastattelussa 1960-luvulla Lönn kuvaili Säynätsalon-töitään ”vasta pieneksi aluksi” myöhemmälle suurelle kehitykselle. Ehkä Lönn tarkoitti lausunnollaan Kunnantaloa, mutta miksei myös yhtiölle arkkitehdiksi palkatun Karl-Heinz Stigzeliuksen panosta. Stigzeliuksen käsialaa on 40-luvulla syntynyt P-korpi.
Wivi Lönnin muistolaatta kuuluu historiallisesti samaan sarjaan kuin Lönnin ja Parviaisen patsaat Jyväskylässä, yksityispihassa Vapaudenkadun alkupäässä ja Parviaisen muistomerkki Säynätsalon kirkon vieressä.
Architectan puheenjohtaja Maria Ailio toivoi muistolaatan paljastustilaisuudessa huhtikuussa 2016 sen muistuttavan siitä, että NNKY-henkinen työ on tärkeää ja vielä kesken. ”Tien avaajia, kuten Wivi Lönn tarvitaan edelleen. Naisten järjestöt, kuten NNKY ja Architecta ovat aina tarpeen”.
Parviainen ja Lönn ovat Suomen tasa-arvohistoriaa ajalta, jolloin maan eliitin piirissä voitiin elää kuten haluttiin, ainakin jos taloudellisia riippuvuuksia ei ollut. Alempien kansankerrosten tilanne oli toinen.
Hannan patsas Säynätsalon kirkkomaalla muistutus historiallisesta totuudesta, kirkon lahjoittajasta sekä hänen elämästään. Se on ehkä – ja toivottavasti – hitaasti omaa työtään tekevä muistutus kirkolle, joka näyttää käyvän raskaaksi käyvää Jakobin painiaan, aikaa vastaan, avioliittokysymyksessä.

Parviainen ja Lönn 30-luvun alussa.
Linkki NNKY:n sivulle, jossa kerrotaan Lönnin muistotaulusta