Kun juhlittiin tyylillä

Saykinfrakkimiehet2MKUOROwithHuida

Pääasiassa  entisistä  suojeluskuntalaisista vuonna  1945 muodostettu Mieskuoro Päijänne  oli  6.12 -juhlinnan keskeisiä suorittajia pääsaarella  vuosikymmenet.  Alakuvassa kuoroa tervehtii – koko arvovallallaan  – yli-insinööri Huida ja tervehdyksen ottaa vastaan kuoron puheenjohtaja vientipäällikkö Salonen.  50-luvun lopulla  keramiikkaan ikuistettujen frakkiherrojen (yläkuva) henkilöllisyys  tarkentui äskettäin siten, että silmälasipäinen on työnjohtaja Makkonen talotehtaalta. Etuoikean mies on tunnistamatta, muut toki Salonen, Pasanen ja Levä.   Salosen veistäminen suhteettoman suureksi  heijasti  aikansa arvojärjestystä. 

Kuvan yli-insinööri  Huida  oli  tämäntyyppisen kuoroperinteen  suuri tukija ja siten juhlatilaisuuksissa (ja etenkin niiden jälkeen ) yhtiön piikki oli yleensä auki niin pitkään kun kysyntää vain riitti. Kuoron ohjelmisto heijasti  YL:n ja Laulumiesten perinnettä  sekä  saaren säveltäjän Ilmari Hannikaisen  tuotantoa, osittain ihan Säynätsaloa varten sävellettyä.  Helsinkiläistynyt professori viihtyi 50-luvun alussa  saarella viikkokausiakin  ja osallistui jopa kuorolaisten karonkkailtoihin,  jossain Muuratjärven rannalla – sopivan kaukana Säynätsalosta.   Yhtiö  tietenkin maksoi Hannikaiselle  sävellyksistä. Sanoittajiksikin kiinnitettiin maan ykkösosaajia, mm V.A.Koskenniemi  tekemään Työn Laulun  yhtiön 50-vuotisjuhliin  1947 – Hannikaisen sävelmään.

 

Herrat menossa kerholle

Kun kirkossa oli  laulettu,  kolme keskeistä päijännekuorolaista, herrat  Auvinen, Aromaa ja Niinistö, kuvattiin siirtymässä  Konttorin Kerholle  lounaspuffetin pariin, 50-luvun puolivälissä. Tie  kirkon ahteeseen kulki tuolloin suoraan. Puutalo vasemmalla on yhtiön työsuhdeasuntotalo  Törmälä, sen paikalla  nykyisin JVA:n kerrostalo.

 

Tietoja Juhani Niinisto

SIIS KUKA? Juhani Niinistö oli Suomen ulkomaanradion (Yle Radio Finland) päällikkö 1980-2005, sanomalehti Vapaan Sanan päätoimittaja Torontossa 2006-2011. Ennen Kanadaan menoa vuoden ajan Säynätsalon Sanomien (Säykki-lehden) sivutoiminen päätoimittaja. Vuodesta 2014 kirjoittaa uutisia kansainväliselle uutistoimistolle Helsingissä. WHO? Juhani Niinisto is a Finnish journalist with a long career in news about Finland for international audiences. He was in charge of the multi-lingual Radio Finland (international service of YLE) 1980-2005, worked as the editor in chief in the Toronto (Ontario) based Vapaa Sana 2006-2011. Since 2014 a contract newswriter for Xinhua in Helsinki. The site saynatsalo.net reflects i input for the Jyvaskyla town paper Säynätsalon Sanomat since 2004, incl one year as the editor, before moving to Canada.
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s