Kun juhlittiin tyylillä

Saykinfrakkimiehet2MKUOROwithHuida

Pääasiassa  entisistä  suojeluskuntalaisista vuonna  1945 muodostettu Mieskuoro Päijänne  oli  6.12 -juhlinnan keskeisiä suorittajia pääsaarella  vuosikymmenet.  Alakuvassa kuoroa tervehtii – koko arvovallallaan  – yli-insinööri Huida ja tervehdyksen ottaa vastaan kuoron puheenjohtaja vientipäällikkö Salonen.  50-luvun lopulla  keramiikkaan ikuistettujen frakkiherrojen (yläkuva) henkilöllisyys  tarkentui äskettäin siten, että silmälasipäinen on työnjohtaja Makkonen talotehtaalta. Etuoikean mies on tunnistamatta, muut toki Salonen, Pasanen ja Levä.   Salosen veistäminen suhteettoman suureksi  heijasti  aikansa arvojärjestystä. 

Kuvan yli-insinööri  Huida  oli  tämäntyyppisen kuoroperinteen  suuri tukija ja siten juhlatilaisuuksissa (ja etenkin niiden jälkeen ) yhtiön piikki oli yleensä auki niin pitkään kun kysyntää vain riitti. Kuoron ohjelmisto heijasti  YL:n ja Laulumiesten perinnettä  sekä  saaren säveltäjän Ilmari Hannikaisen  tuotantoa, osittain ihan Säynätsaloa varten sävellettyä.  Helsinkiläistynyt professori viihtyi 50-luvun alussa  saarella viikkokausiakin  ja osallistui jopa kuorolaisten karonkkailtoihin,  jossain Muuratjärven rannalla – sopivan kaukana Säynätsalosta.   Yhtiö  tietenkin maksoi Hannikaiselle  sävellyksistä. Sanoittajiksikin kiinnitettiin maan ykkösosaajia, mm V.A.Koskenniemi  tekemään Työn Laulun  yhtiön 50-vuotisjuhliin  1947 – Hannikaisen sävelmään.

 

Herrat menossa kerholle

Kun kirkossa oli  laulettu,  kolme keskeistä päijännekuorolaista, herrat  Auvinen, Aromaa ja Niinistö, kuvattiin siirtymässä  Konttorin Kerholle  lounaspuffetin pariin, 50-luvun puolivälissä. Tie  kirkon ahteeseen kulki tuolloin suoraan. Puutalo vasemmalla on yhtiön työsuhdeasuntotalo  Törmälä, sen paikalla  nykyisin JVA:n kerrostalo.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s