Kesän ihanuus, mutta syksyn riesa ..

Lehtipuut ja vihreys ovat Säynätsalon kesän ilmettä. Mutta  annas kun syksy saa. Alkusyksyn  keltaiset  lehdet  vielä varmaan  tuovat  nekin  hyvää mieltä, mutta lopulta haravointivaiheessa  lehdet ovat jo  riesa.  Ja  etenkin  jos  omalla pihalla  ei ole lehtipuita ja työtä teettävät puut ihan jossain muualla.

SYKSY 5

Tasaiset, hyvin hoidetut ja usein puuttomat nurmikkopihat  tulivat saarille viimeistään  yhtiön pihakilpailujen  kautta.   Jostain 50-luvulta  lähtien  yhtiö  eli  siis  ”Enso-Gutzeit, Parviaisen  Tehtaat”  palkitsi  hyvin hoidettuja  ja  omaperäisiä  pihoja.  Kilpailu  kattoi sekä  omakotitalot  että  yhtiön  omistamien  työsuhdetalojen  pihat. Voittajat pääsivät palkintotilaisuuteen Konttorin Kerholle, jonne muutoin ei tehtaan puolen työntekijöillä asiaa ollut.

Mallipiha  1950-luvulla. Kuva ei liity  jutun aiheeseen.

Palkittu mallipiha 1960-luvulla. Kuva ei liity jutun aiheeseen.

Kun  puuttomilta  nurmikoilta saa  korjata  säkkikaupalla   muilta  tonteilta tai kaupungin maalta kantautuneita  lehtiä,  voi   toleranssiraja  olla  tietenkin   lähellä.

Lehtien  ajautuminen  muille  tonteille ei  ole kuitenkaan peruste  vaatia  puiden kaatamista. Laki  kuulema  kyllä  oikeuttaa   katkaisemaan  juuret,  jotka  tulevat  rajan  takaa  ja haittaavat  esimerkiksi  kasvimaan  pitoa.  Mutta  lehtihaitta   tontin ulkopuolella   ei  ole   kaatamisperuste. Oksat eivät sentään saa mennä naapurin puolelle.

Rajantakaisia haittoja voi vähentää puiden hoidolla. Kuva  ammattimiehestä puussa oksia katkomassa 2013.

Rajantakaisia haittoja voi vähentää puiden hoidolla. Kuva ammattimiehestä puussa oksia katkomassa saarella 2013.

Tuulen tuomat syksyn lehdet kuuluvat ehkä luokkaan ”collateral damage”, suomeksi kai ”sivuhaitta”. Termi nousi kansainväliseen jakeluun amerikkalaisten pahoitellessa ”ihan hyvää tarkoittaneiden” pommitustensa sivullisille aiheuttamia ongelmia. Mahdollisesti kuntatalouden kiristyessä keksitään lehtipuuvero, vaikkapa kiinteistöveron lisukkeeksi.

Tai ehkä voisimme suhtautua lehtihaittoihin kuten yhteiskunnallisiin tulonsiirtoihin. Niistä kaikki nautimme (ja ainakin kuvittelemme yhteiskuntarauhan säilyvän niiden ansiosta). Tosin rasite kesän vihreydestä kohdistuu sattumanvaraisesti.

Kaupungin omistamaa lehtimetsää  eli puistoaluetta Säynätsalossa.

Kaupungin omistamaa lehtimetsää eli puistoaluetta Säynätsalossa.

Tietoja Juhani Niinisto

SIIS KUKA? Juhani Niinistö oli Suomen ulkomaanradion (Yle Radio Finland) päällikkö 1980-2005, sanomalehti Vapaan Sanan päätoimittaja Torontossa 2006-2011. Ennen Kanadaan menoa vuoden ajan Säynätsalon Sanomien (Säykki-lehden) sivutoiminen päätoimittaja. Vuodesta 2014 kirjoittaa uutisia kansainväliselle uutistoimistolle Helsingissä. WHO? Juhani Niinisto is a Finnish journalist with a long career in news about Finland for international audiences. He was in charge of the multi-lingual Radio Finland (international service of YLE) 1980-2005, worked as the editor in chief in the Toronto (Ontario) based Vapaa Sana 2006-2011. Since 2014 a contract newswriter for Xinhua in Helsinki. The site saynatsalo.net reflects i input for the Jyvaskyla town paper Säynätsalon Sanomat since 2004, incl one year as the editor, before moving to Canada.
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s