”Saaren Laulajat” kävi vappuna 1945 laulutervehdyksellä Johtajan huvilalla. Arvatenkin tri Brommels perheineen on kuvan ulkopuolella kuuntelemassa. Talvi oli ollut raskaan henkisen muutoksen aikaa etenkin entisille suojeluskuntalaisille ja lotille, joita tuossa kuorossa oli paljon mukana.
Mitä lie laulajien mielessä pyörinyt. Ehkä suurten linjojen asemesta juuri tuolloin tulossa ollut tarjoilu. Joskus vappuaamun tervehdyskäynnit venyivät pitemmiksikin ja aikalaiskuvauksen mukaan ”tie tahtoi nousta pystyyn” paluumatkalla.
Saksa ei ollut tuona vappuna vielä antautunut. Tohtorinna Brommels oli saksalaissyntyinen. Hän kävi varsin pian sodan jälkeen kotiseuduillaan ja oli palatessaan arvellut, ettei ”Saksa siitä enää nouse”.
Kuvan ”Saaren Laulajat” jäi lyhytaikaiseksi ja sen tilalle syntyivät Mieskuoro Päijänne ja Saaren Naislaulajat. Etenkin Päijänteellä oli sosiaalista tilausta myös illanistujais- eli ”sitsi” -tyylisesti ja sellaiseen sekakuoro huonosti istui. Näissä kuoroissa lauloi pääasiassa konttorin väkeä, saarten opettajia ja työnjohtajia. Sekakuoro perustettiin ad hoc 80-luvulle saakka mm esittämään Ilmari Hannikaisen Säynätsalo-teoksia.
Tässä mainittu Huvila siirtyi yksityisomistukseen tehdasyhtiöltä 90-luvulla. Se sijaitsee saarilta pois mentäessä pengersillalta katsoen oikealla.