Vappuna 1945

”Saaren Laulajat”  kävi  vappuna  1945  laulutervehdyksellä  Johtajan huvilalla.  Arvatenkin  tri Brommels  perheineen on kuvan ulkopuolella  kuuntelemassa.   Talvi oli ollut  raskaan henkisen muutoksen aikaa  etenkin  entisille  suojeluskuntalaisille ja  lotille, joita tuossa kuorossa oli paljon mukana.

Laulutervehdys19450001

Saaren Laulajat Huvilalla vappuna 1945. Kuvan saa klikkaamalla suuremmaksi.

 

Laulutervehdys45päiväys0002

Mitä  lie  laulajien  mielessä  pyörinyt.  Ehkä  suurten linjojen asemesta   juuri  tuolloin tulossa  ollut  tarjoilu.  Joskus  vappuaamun tervehdyskäynnit  venyivät  pitemmiksikin ja  aikalaiskuvauksen mukaan  ”tie tahtoi nousta pystyyn”  paluumatkalla.

Saksa  ei ollut  tuona vappuna  vielä  antautunut.  Tohtorinna  Brommels  oli  saksalaissyntyinen. Hän kävi varsin pian  sodan jälkeen  kotiseuduillaan ja  oli palatessaan arvellut, ettei  ”Saksa siitä enää  nouse”.

Kuvan ”Saaren Laulajat”  jäi lyhytaikaiseksi  ja  sen  tilalle  syntyivät  Mieskuoro  Päijänne  ja  Saaren Naislaulajat.  Etenkin Päijänteellä  oli  sosiaalista tilausta myös  illanistujais- eli  ”sitsi” -tyylisesti  ja  sellaiseen  sekakuoro huonosti  istui.   Näissä  kuoroissa lauloi  pääasiassa  konttorin  väkeä, saarten  opettajia  ja  työnjohtajia.  Sekakuoro  perustettiin  ad  hoc  80-luvulle  saakka  mm  esittämään   Ilmari  Hannikaisen  Säynätsalo-teoksia.

Tässä mainittu  Huvila  siirtyi  yksityisomistukseen  tehdasyhtiöltä   90-luvulla.   Se sijaitsee  saarilta  pois mentäessä   pengersillalta  katsoen  oikealla.

Tietoja Juhani Niinisto

SIIS KUKA? Juhani Niinistö oli Suomen ulkomaanradion (Yle Radio Finland) päällikkö 1980-2005, sanomalehti Vapaan Sanan päätoimittaja Torontossa 2006-2011. Ennen Kanadaan menoa vuoden ajan Säynätsalon Sanomien (Säykki-lehden) sivutoiminen päätoimittaja. Vuodesta 2014 kirjoittaa uutisia kansainväliselle uutistoimistolle Helsingissä. WHO? Juhani Niinisto is a Finnish journalist with a long career in news about Finland for international audiences. He was in charge of the multi-lingual Radio Finland (international service of YLE) 1980-2005, worked as the editor in chief in the Toronto (Ontario) based Vapaa Sana 2006-2011. Since 2014 a contract newswriter for Xinhua in Helsinki. The site saynatsalo.net reflects i input for the Jyvaskyla town paper Säynätsalon Sanomat since 2004, incl one year as the editor, before moving to Canada.
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s