Rippikouluissa pidettiin kovaa kuria vielä 60-luvun alussa

Säykkiseuran  puheenjohtaja  sanoi taannoin  ohimennen saarten  vanhoille  rippikoulukuville  olevan  kysyntää jossakin.  Selasin laatikoita.   Oheinen kuva  on  kaukaa,  vuodelta  1934.

Säynätsalon rippikoululaisia juhannuksena  1934. Klikkaamalla  saa kuvan suuremmaksi.

Säynätsalon rippikoululaisia juhannuksena 1934. Klikkaamalla saa kuvan suuremmaksi.

Näistä kuvista   tuli  mieleen, että  saarten  rippikoulujen  ilmapiiri  ja  etenkin kurinpito  olivat  vielä  60-luvun alkupuolella  nykymitassa  tavattoman jyrkkiä.   ”Koulutettavilla”  ei ollut  fyysistä koskemattomuutta  ja  esimerkiksi  sopimaton  koru  voitiin   repiä   suoraan  korvasta.    Koko rippikoulu  keskeytettiin, kun  pari  poikaa  oli kiellosta  huolimatta  käynyt  saarella  vierailleessa  Sariolan  Tivolissa  aallonmurtajan   aukiolla,   siis  nykyisen   asuttamismuistomerkin  lähistöllä.

Saarten  kansakoululaitoksessa  oppilaiden  hakkaaminen  oli  jäänyt tuolloin jo pääsääntöisesti etäälle  historiaan, mutta  seurakunnassa kai nähtiin oltavan  sellaisella asialla, joka  salli  kovatkin  keinot.

Nykymitalla  ajateltuna  kovassa  ”Herran nuhteessa”  pitämisen  olisi  luullut  johtavan  siihen, että  lopetetaan   jäsenyys.  Näin  ei  kuitenkaan  tapahtunut,  koska  silloisessa   Säynätsalossa  evl-kirkon  jäsenyys   nähtiin  poliittisena  kannanottona.  Ja jos  haluttiin   olla   demareita  tai  porvareita,  siviilirekisteriin  meno  oli kertakaikkiaan  sopimatonta.  Kirkon  jäsenyys  ei ollut   uskon  asia lainkaan,  lukuun ottamatta   ns vapaisiin  suuntiin  tai  ortodokseihin  kuuluvia.  Vaikka  muuta ulkopuolelta  väitettiin, myös suuri   osa  SKDL:n  äänestäjistä  oli  kirkon   jäseniä.

Tuosta  kuvasta   luulee  tunnistavansa    saarten   tunnettujen  sukujen  piirteitä,  mutta  nimiä ei  ole  kuvan  taakse  kirjattu.    Pappi  vasemmalla    on   Paavo  Liimatainen. Hän oli  saarella  väliaikaisena  ennen  Robert  Valpion  kautta.  Liimatainen   teki  sitten  pitkän  uran  sairaalapappina, alueenaan  mm  Kinkomaan  parantola. Kanttori oikealla  Erkki Niinistö.  Kuva  on juhannukselta  1934.     Rippikoululaiset  ilmeisesti  vuosiluokkaa 1919-1920.  Eli  jokunen  heistä  voi  olla  keskuudessammekin.

Tässä  jutussa   käsitelty  kurinpitokulttuuri  ei   mitenkään  liity  kuvaan  tai  vuoteen  1934.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s