”Yksityispiiri” ja ”yhteinen” Säynätsalossa (18.8.22)

Paitsi viihteellinen ja kaupallinen tapahtuma, vuotuiset Säynätsalo-päivät, ja etenkin niillä pidetyt puheet, ovat myös tiedontasausta, julkisia tarkistuspisteitä siitä, missä mennään.  

2022  juhlapuheen pitänyt Jyväskylän kaupunkisuunnittelujohtaja Leena Rossi tarkasteli saaria laajasti yhdyskuntasuunnittelun näkökulmassa.  Puhe oli  samalla omakohtainen kuvaus Säynätsalosta kasvuympäristönä aikana, kun teollisuustyöväen yhteisö täällä vielä oli voimissaan.  

Säynätsalopäivien puheista  jää usein elämään lauseita ja ajatuksia.

Tältä vuodelta niihin kuuluu Rossin teorian tasolla esittämä toteamus siitä, että yhdyskuntien on menestyäkseen huolehdittava  sekä siitä, mikä on ihmisten yksityispiiriä että myös yhteisestä.

”Näiden kahden välinen tasapaino, sen järkkyminen, harmonian löytäminen ja vaaliminen yksilön ja koko kylän tasolla ja välillä on yhdessä kasvamista – ja kasvattamista.”

Säynätsalon arjessa tuo tasapaino on järkkynyt ajat sitten.  

”Yhteiseen julkiseen” kuuluvat kaupalliset palvelut ovat pääosin lähteneet, omilla päätöksillään.  Puhujan muisto jouluostoksille tulosta pääsaarelle Lehtisaaresta on melkein unohdettua entistä yhteisön täydellisyyttä. Teorian tasolla Rossi löysi tilanteesta kasvun paikan, kaiketi lähinnä kyvyn sopeutua.

Kunnan tilalle julkistoimijaksi tullut Jyväskylän kaupunki on sekin kiihtyvällä vauhdilla vähentänyt  kontaktipintaansa täällä. Se on ainakin osittain ollut kaupunkipoliittinen päätös. Säynätsalo on jäänyt Muuramen varjoon etäiseksi erikoisuudeksi, jonka elinvoimaksi mainitaan nyt usein vain matkailuteollisuus. 

Rossi luetteli täällä nyt ratkaisua odottavia kaava- ja rakennussuunnittelun kysymyksiä, mm rakennetaanko Alvar Aallon kunnantalon lähellä jotain, vai jääkö alue tyhjäksi. 

Tulevaisuuden kysymyksiin voisi myös lisätä saarten nyt suuren vuokra-asuntokannan. Talot nousivat aikana, kun saarella oli satoja teollisuuden työpaikkoja. Sijoittajat eivät välttämättä halua tehdä uusinvestointia näin kauas suurista työpaikoista. Vuokratalojen poistuminen vähentäisi asukasmäärää.  

Silloin on entistä etäämpänä kaupunginjohtaja Timo Koiviston vuoden 2020 Säykkipäivien iltapäivätilaisuudessa Juurikassa lausuma visio: Kyllä palveluja tulee, kunhan asukasmäärä kasvaa. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s