Vaalitulos: Korpilahdesta vetoapua Säykille?

Jyväskylän reuna-alueiden yllätys oli  kolmen korpilahtelaisen valinta keskustasta.  Jyväskylän keskustajohtaja Jari Colliander sanoi Korpilahti-lehdelle ”Korpilahden asioiden saavan nyt enemmän huomiota”.  Tästä ehkä hyötyy Säynätsalokin.  Kaupungin on vaikea kohdella meitä huonommin kuin toista liitosaluetta.  Keskusta menetti valtuustopaikkoja, mutta sen sisäisessä elämässä laitakaupunkien painoarvo kasvoi. 

Täällä Säynätsalossa kaksi vasemmistopuoluetta säilyi kärjessä.  Viime vuosina joskus käytetty kuvaus tästä alueesta  ”entisenä vasemmiston linnakkeena” ei nytkään toteutunut.  

Täällä pohdittiin myös mahdollisuutta, että perussuomalaisten kannatus lisääntyisi. Sitä tuki kahden aiemman paikallisen demarijohtajan saama kielteinen julkisuus sekä se, että perussuomalaisten kärkijoukkoon kuuluva asuu täällä ja oli aikanaan demarina Säynätsalon valtuustossakin.  Perussuomalaisten koventunut, työnantajapuolta myötäilevä, työmarkkina-asenne ei kuitenkaan tue kannatussiirtymää vasemmalta, vaan ehkä enemmän kokoomuksesta tai keskustapuolueesta.  Säynätsalo on myös viime aikoina saanut kylmää kyytiä niin julkisten palvelujen tilanteesta kuin suurteollisuuden ratkaisuista. Tässä valossa entistä vapaamman tilan antaminen markkinavoimille ei tavoitteena saa täällä helposti lisää kannatusta.  

Keskustan ryhmän korpilahtelaisuuden ohella SDP:n paluu Jyväskylän johtavaksi puolueeksi saattaa helpottaa mahdollisuuksia  ottaa paremmin huomioon reuna-alueiden tilanteita. Säynätsalo on demarien vahvan kannatuksen aluetta ja ääni täältä kuuluu.  Kaupungin säästöratkaisut tulevat olemaan vaikeita ja asukkaiden aktiivisuutta tarvitaan.  Säynätsalon alueen asukkaat ovat kuitenkin  varsin hajanainen ryhmä. Tämä ilmenee mm juuri kahdessa esille tulevassa palvelutasokysymyksessä.  Ainakin kolmannes asukkaista ei käytä terveyskeskusta, kun ovat työterveyden piirissä muualla. Osa käyttää kunnallista joukkoliikennettä, osa ei koskaan.  Toisaalta noiden kahden palvelun alasajo voisi rohkaista muuttoa muualle ja  jyrkentää asukasluvun laskua.  Se ehkä parantaa mahdollisuuksia välttää supistuksia niin terveyspalveluissa kuin joukkoliikenteessäkin. 

Juhla-aikojen 

liikennesulku

Jouluna ja juhannuksena Suomi jakautuu kahtia joukkoliikenteessä. Suurissa kaupungeissa bussit ja ratikat kulkevat kuten aina muulloinkin.  Nyt myös Turku pitää Helsingin tapaan normaalin viikonlopun palvelutason, myös yöliikenteen.  Tampereella vuoroja supistetaan aattoiltapäivästä, mutta kymmenen reitin runkoa liikennöidään sitten läpi pyhien.  Jyväskylässä asukkaat jätetään hoitamaan liikennetarpeensa kuten kukin parhaaksi näkee.  Edes jonkinlaisen runkoverkon säilyttäminen juhlapyhinä tulee olla Jyväskylässä tavoitteena.  Edes kaukaisessa tulevaisuudessa.

c

c

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s