Jyväskylän tulisi edistää etäisen Säynätsalon bussiyhteyksiä

Jyväskylän bussilinjauudistus ei ensimmäisessä versiossaan näytä lupaavan muutosta Säynätsalon hitaisiin bussiyhteyksiin. Ruuhka-aikana kaupungista tänne joutuu istumaan hyvinkin 35-40 minuuttia, kohdesaaresta riippuen. Ellei sitten joudu seisomaan. 

Oli kyse sitten joukkoliikenteestä tai yksityisautoilusta, Säynätsalon tieyhteydet eivät vastaa saarista tasokkaana asuinpaikkana annettua mielikuvaa. Yhteys Keljonkankaalle on taajamatietä, jossa on sen mukainen nopeusrajoitus, suojateitä ja pysäkkejä.  

Entäpä jos Säykin työmatkaliikennettä ohjattaisiin Muuramen kautta siten, että jotkin moottoritietä Muurameen tulevat bussit kääntyvätkin jo kauppakeskuksen kohdalla Säynätsaloon.  Aikaa säästyy hieman, mutta sitä enemmän matkustajien hermoja.  

Huonot bussiyhteydet lisäisivät oman auton käyttöä työmatkoilla. Tämä olisi vastoin Jyväskylän joukkoliikennestrategiaa.  

Osa Säynätsalon busseista alkaa myös ennemmin tai myöhemmin poiketa taas Kinkomaan entisellä sairaala-alueella. Aikoja sitten silloisesta K-S Parantolasta lähti ruuhka-aikoina oma linjansa: Se mahdollisti Säykistä tulevien autojen nopeamman matkan, kun hyvin aikataulutettu (taisi olla) linja 18 tyhjensi pysäkit. Mutta siihen aikaan se bussi täyttyi sairaalan työntekijöistä. Vaan Kinkomaan rannan nykyasukkaille tuskin hidas kyyti sopisi, taitaisivat vaatia pikayhteyttä, Muuramen kunnan täydellä tuella tietenkin.  

Lehtisaaren ja Muuratsalon joukkoliikennepalvelutaso heikkeni hieman 1990-luvun alkupuolella, kun Säynätsalon ”puolen autot” muuttuivat Muuramessa käyväksi linjaksi 21. Sitä ennen 16 oli ajanut Muuratsaloon, ja 17 kääntynyt takaisin Säynätsalosta. Mutta nykyistä useampi aamun ja illan auto ajoi silloiselle päättärille Haikkaan.  Äskettäin toteutunut muutaman loppuillan vuoron poikkeaminen Muuratsalossa oli konkreettinen parannus, pitkästä aikaa.  Haikan kierroksen pudottamisesta linjalta 16 voidaan ehkä tehdä uusi arvio. 

Säynätsalon kannalta tarpeellista olisi myös vaihdottomien yhteyksien saaminen Seppälän ostosalueelle. Nykyisin Säynätsalosta pääsee yhdellä istumisella sairaalaan sekä Palokan tai Tikkakosken suuntaan. Seppälään menevien on vaihdettava, ja usein rynnättävä pitkin Forumin ahdasta laituria. Mutta ehkä suunnitelmissa reittejä keskustan sisällä onkin parannettu tavalla, joka yllättää myönteisesti. 

Säynätsalon luonne enklaavina vaatisi kunnollisia, tai suorastaan houkuttelevia yhteyksiä. 

LOPPUKEVENNYS: Kärsimme huonoista maanteistä ihan kuten entinen Länsi-Berliini yhteyksissään Länsi-Saksaan. Mutta me emme saa länsiberliiniläisten etua päästä pysähtymättä DDR:n läpi.  Täällähän se tarkoittaisi aikatauluissa huomautusta ”Huom. Vuoro ei pysähdy Muuramen alueella.”    JN

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s