Kolmas joulukuuta 1944 vietettiin kotiintulojuhlaa

031244KUTSU

Vanerin  paikkaussali  oli   saarten  suurten  juhlien  toteuttamispaikka  40-luvulla.  3.12.1944 siellä järjestettiin  oheisen  kutsun  kertoma   Kotiutumis- ja  Vastaanottojuhla   sodasta  selviytyneille  ja  saarille  palanneille.   Sekä  työläisille  että  virkailijoille  yhteisesti.   Juhlan järjestäjänä  olivat    Parviaisen Tehtaat  Oy  ja   Säynätsalon  kunta.   Enso  ei  vielä tuolloin  ollut  saarelle  omistajaksi  saapunut.   Tarkkaavainen  lukija  huomaa myös, että  seurakunta  ei ole kutsujien  joukossa.

Juhlassa  oli ohjelman  mukaan  kolme puhujaa.  Pääluottamusmies  Emil  Kirves,   saarten  aseveliyhdistyksen  puheenjohtaja  Frans  Louhi  sekä  yhtiön  toimitusjohtaja, fil.tri Hilmer  Brommels.   Mitä puheissa  sanottiin, ei ole tiedossani.  Ehkä   puheita  on julkaistu  vaikkapa  90-luvun  kuntaliitoskirjoissa, ja  varmasti  Säynätsalo-lehdessä  aikanaan.

Ohjelman  mukaan  soittamassa oli  VTT:n  soittokunta.    Lyhenne  tarkoittanee  Valtion  tykkitehdasta.  Mahdollisesti  saaren  oma  soittokunta  ei vielä ollut vireessä.  Myöhemmin  40-luvulla  vakioesiintyjiä olivat myös  Säynätsalon  Sekakuoro ja Mieskuoro Päijänne. Vaan  ei vielä  tuolloin.

Lopuksi  laulettiin   Hämäläisten Laulu  ja   Työväen  Marssi.     Hämäläisten Laulu  kai siksi, että  olimme  Hämeen  lääniä.    Jyväskylä  oli  sitten jo  Vaasan  lääniä,  raja  Keljossa.   Säynätsalo  katsoi  kehittyvään  etelään,  ei   Pohjanmaalle.

Kutsu ja  ohjelma  ovat säilyneet  Urpo Helakorven kokoelmissa.

031244ohjelma

 

Tietoja Juhani Niinisto

SIIS KUKA? Juhani Niinistö oli Suomen ulkomaanradion (Yle Radio Finland) päällikkö 1980-2005, sanomalehti Vapaan Sanan päätoimittaja Torontossa 2006-2011. Ennen Kanadaan menoa vuoden ajan Säynätsalon Sanomien (Säykki-lehden) sivutoiminen päätoimittaja. Vuodesta 2014 kirjoittaa uutisia kansainväliselle uutistoimistolle Helsingissä. WHO? Juhani Niinisto is a Finnish journalist with a long career in news about Finland for international audiences. He was in charge of the multi-lingual Radio Finland (international service of YLE) 1980-2005, worked as the editor in chief in the Toronto (Ontario) based Vapaa Sana 2006-2011. Since 2014 a contract newswriter for Xinhua in Helsinki. The site saynatsalo.net reflects i input for the Jyvaskyla town paper Säynätsalon Sanomat since 2004, incl one year as the editor, before moving to Canada.
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s