Muuratsalosta päätetään kohta (11.2.21)

Luontokohdematkailun suosio on antanut nostetta Muuratsalolle:  Jyväskylän kaupunki tekee pikavauhtia parkkitilaa ja ehkä kohentaa teitäkin.  Hankkeen yksityiskohdat selviävät myöhemmin keväällä. Mutta tämä on tietenkin vasta alkua. 

Asukkaiden kannalta tilanteella on useita puolia.  Matkailuinvestoinneista saarelle voivat hyötyä muutamat kiinteistön omistajat kulkureittien varrella, mm vuokraamalla  sijainteja palveluliiketoiminnalle, ellei ryhtymällä bisnekseen itse.  Mutta liikennehaitta sopivina viikonloppuina voi olla yhteinen riesa, ja kauttakulkuna koskea myös muita saaria.

Pidemmälle katsottaessa, sitten joskus, kunhan saarelle on kaavoitettu infraa,  sijoittajat ostavat uudisrakennusten tieltä pois vanhoja pientaloja,  joiden omistajilla on ollut kaavoituksessa onnea. Tuo  ”sitten joskus” voi olla yllättävän piankin. 

Kaavoitukset, kunhan niihin päästään, ovat tärkeitä paikalliselle edunvalvonnalle.   Vaikkapa mihin sijoittuu Muuratsalon uusi laivasilta? On selvää, että Säykin pääsaaren kautta laivamatkailijoiden kulku olisi hankalaa, ja sitä vaihtoehtoa kannattavat ehkä vain pikkubussifirmat.  Muuratsalon historiallinen laituripaikka, jossa ss Kaima poikkesi, on lähellä majakkaa Louhusalmen puolella.  Mutta nyt muu sijainti on parempi: Ja kävelyetäisyydelle  laiturista kaavoitetaan ravintola- ja majoitustiloja. 

Asukkaiden vaikutusmahdollisuudet ovat kohtuulliset niin kauan kuin Jyväskylän kaupunki toimii alueella itse. Mutta jossain vaiheessa kaupunki ehkä perustaa Muuratsalon kehitysyhtiön, joka onkin sitten jo julkisuuslakien ulkopuolella.  Lopulta kaupunki myy firman yksityisille sijoittajille. Mutta kaupungin omistusaikana tehdyt sopimukset ovat voimassa ainakin jonkin aikaa, riippuen mitä on pystytty sopimaan.

Tontinomistajat tekevät ehkä diilin uuden matkailujätin kanssa, että se kustantaa omakotialueiden muunnon aidatuiksi yhteisöiksi. Siis se amerikkalainen ”gated community” -malli, jossa kohtelias vartija hymyillen nostaa puomin.  Ja odottaa asukkailta sitten joulurahaa. 

Kaavoituksessa luodaan myös usein puitteet kilpailulle, tai sen puuttumiselle.   Hyvin kilpailtu matkailubisnes nostaa paikallisasukkaiden arjen tasoa, kun hinnat voivat olla lähellä normaalia.  Sivutuotteena alueelle voi syntyä jopa pieniä vähittäiskauppoja, sekä matkailijoiden että asukkaiden tarpeisiin. 

Lopuksi kevennys:  Ehkä joskus tulevaisuudessa toteutuu vielä ihan oikea luolasto, jossa asuu se Päijännematkailun lähihistorian suuren vaikuttajan, laivuri Hannu Hildénin, ideoima Satasarvisen merirosvo. Saarelaiset muistavat roolihahmon Säynätsalon ”juna-laiva-juna” -matkoilla  lautatarhan laiturista. Mutta menetettyä junaa matkailukaan tuskin pystyy tänne enää tuomaan. 

JN

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s