Säynätsalolaisilla on puhemahdollisuus 3.2.21

Ennen nettikahvilailtaa

Ensi viikolla kaupungin edustajat tapaavat säynätsalolaisia nettikahvilassa. Edellinen vastaava tapahtuma oli vuoden 2019 alussa. Silloin tavattiin silmästä silmään.

Toivottavasti ne päättäjät, jotka eivät ole täältä kotoisin, ehtivät tekemään hieman kotiläksyä ennen tilaisuuteen osallistumista. Muutoin saarelaisten kokemus voi jäädä ”siirtomaaherrojen” puhuttelun kuuntelemiseksi.

Kaikille päättäjille varmaan löytyy ”kuiskaaja” omasta puolueesta. Eli vaikkapa taustoittamaan, mitä kaikkea Säynätsalosta on kuntaliitoksen jälkeisinä vuosikymmeninä ajettu alas ja poistettu. Tulevaisuushan on jatkumoa tähänastiselle kehitykselle Jyväskylän etäisenä kaupunginosana.

Erityinen ratkaisu oli Säynätsalon kunnantalo, jonka palvelut, kirjastoa lukuunottamatta, siirtyivät kaupallisen yrityksen hoitoon muutamia vuosia sitten. Sopimukset ovat liikesalaisuuksia, mutta kaupunki lienee neuvotellut tuottoa vuokrasta ja saa aikanaan yhteisöveroa. Saarelaisia kiinnostavat käyttö- ja vierailumahdollisuudet. Kaupungin operoidessa taloa verovaroin talo oli avoinna talvisin virka-aikana ja kesäisin päivittäin.

Kaupunkilaiset ja saarelaiset ilmaisut saattavat myös tarkoittaa vähän eri asioita. Hyvä historiallinen esimerkki on ”vaneri”. Säynätsalolaisille ”vaneri” oli vain yksi alueen tehtaista, kaupunkilaisille yleisnimitys koko teollisuudesta. Mutta kun Säykki ei ollut Lutakko, jossa tosiaan vaneri oli lähes ainoa. Täällä Säynätsalossa oli paljon muutakin, mm kuitulevy- ja puurakennetehtaat, sekä saha. Tosin nyt kaikki jo historiaamme.

Ja saarelaiset voivat puhua Laivarannasta, tarkoittaen Säynätsalon historiallista satama-aluetta ja laituria, jonka kaupunki purki toistakymmentä vuotta sitten. Kaupunkilaiset voivat ymmärtää kyseessä olevan nyt kaavoitushankkeen alaisena oleva satama-alue.

Nettikahvilasta julkaistiin laaja selostus 11.2.21 -lehdessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s