Puhelin on joskus kallis elämänlanka (28.1.21)

Päivittäisostosten verkkomyynti ja kotiinkuljetus on kasvattanut osuuttaan vähittäiskaupan liikevaihdosta.  Osittain sen ansiosta etenkin suurten ketjujen liikevaihto jopa kasvoi koronakriisin aikana.  

S-ryhmän ja K-ryhmän verkkokauppatavat ja toimitusmaksupolitiikka ovat muotoutuneet aika yhteneviksi.  Kotiinkuljetuksen hinta on paikkakunnittain kymmenen euron molemmin puolin. Jyväskylässä hinta vaikuttaa olevan aavistuksen verran Helsinkiä korkeampi.

Molempien ryhmien verkkokaupat ovat käyttäjän kannalta aika samanlaisia. Kun osaa käyttää toista, toinen ei vaadi juuri oppimista.  Lidl ei tarjoa verkkomyyntiä ja kotiinkuljetusta.

Kotiinkuljetuksen hallitseva ostosmuoto on verkkokauppa.  Jos asiakas ei syystä tai toisesta voi käyttää nettiä, puhelin on vaihtoehto, mutta kovin kallis.  Ketjut ovat perustaneet palvelukeskuksia,  joissa opastetaan asiakkaan osaamistilanteeseen sopeutuen.  Mutta puhelujen hinta, siis osa ostoksen hintaa, on korkea. Sen päälle tulevat kotiinkuljetus- tai keräilymaksut.

Tilanne on luonut pienille kaupoille markkinaraon, jota voidaan hyvinkin kuvata sosiaalisen mielenlaadun osoittamiseksi.  Yhtä hyvin voi tietenkin sanoa, että erilainen  ote kotiinkuljetukseen ja etämyyntiin voidaan nähdä kilpailuteknisenä vetona. 

Niin tai näin, Säynätsalon Sanomien tehdessä selvitystä säynätsalolaisille tarjolla olevista päivittäisostosten kotiinkuljetuksista ja etäostoista,  Kinkomaan K-Marketin myyntipolitiikka yllätti täysin.  Kaupan tilauspuhelimeen voi soittaa ihan tavallisella matkapuhelinhinnalla. Toisin sanoen, kulu on mukana puhelupaketeissa, eikä siis yrityshintainen tai vielä enemmän kustannuksia kattava.   Kinkomaalla on todennäköisesti tarkkaan harkittu, mikä luo kysyntää.  Pr-arvoa on ehkä harkittu, välttämättä ei.  Emme ole tehneet kaupan kanssa haastattelua. Tiedot hankimme asiakaskyselynä tekstiviestein. 

Nykyinen paikallinen Sale ei tarjoa kotiinkuljetusta, mutta S-ryhmän kotiinkuljetus joko Mestarin Herkusta tai Seppälän Prismasta on täällä käytettävissä kuutena päivänä viikossa. Muuramen K-Supermarketin kuljettajat ajavat tänne ainakin pari kertaa viikossa. Näiden lisäksi Kinkomaa, ilmeisesti kysynnän mukaan

Jyväskylä oli ruoan nettimyynnin uranuurtajia. Keskimaan Mestarin Herkussa myytiin ruokaa netissä hetken aikaa parikymmentä vuotta sitten, mutta aika oli liian varhainen. Myöhemmin Keljonkankaan M-kauppa oli sektorin aloittajia tällä alueella.

Monet lukijamme tietenkin muistavat, kuinka Säynätsalossa vielä 1970-luvulla ainakin kotiinkuljetus oli ilmeisesti kaikkien pääsaaren kauppojen palveluvalikoimassa.  Mutta sekään ei auttanut, kun saarelaisten ostokset alkoivat siirtyä kaupunkiin, tai ainakin Keljon Prismaan.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s