Kesästä 2015 tulossa aallonpohja Säynätsalon reittilaivayhteyksissä

Säynätsalon  laiturissa (Pelastusaseman  lähellä)  poikkeavaa  Lahden ja  Jyväskylän  välistä  laivaliikennettä  hoitaneen  Hilden -varustamon  kesäaikataulusta  2015  ilmenee, että  linjaa ajetaan vain aivan kesäkuun alussa   ja   toisen kerran  elokuun puolivälissä, yhteensä  kaksi edestakaista  vuoroa.  Muuten  ei.     Syyksi   varustamo  ilmoittaa  ”laivakalustonsa  uusinnan”.  Mitä tarkoittanee.

Kevät 2015   palauttaa  mieleen  kevään  1964.  Silloin  laivoja  ei kesän tultua näkynytkään, paitsi tietenkin Tehi  pyyhälti   ohi  monta kertaa päivässä.  Kävi  ilmi,  että  silloisen  T:mi  Päijänteen Laivan   SS  Suomi  ja  SS Jyväskylä  oli ulosmitattu  maksurästien takia.   Heinäkuun alusta  1964  Suomi  kuitenkin  pääsi  reitille  velkojien suostumuksella,  Jyväskylä  pysyi  talvilaudoituksella peitettynä  koko  kesän.   Syksyllä  sitten molemmat menivät   huutokauppaan, jossa  pari  jyväskyläläistä  autokauppiasta  – taisivat olla  Helin ja  Ahonen  –  ne pelastivat.  Suomi  palasi  liikenteeseen  Päijännematkailu -yhtiön lukuun, Jyväskylä  päätyi  eteläiselle  Päijänteelle dieselkäyttöiseksi  muutettuna. (Jyväskylä palasi sitten  vajaa kymmenen vuotta  sitten  Väinölän telakalle  ja  tuhoutui siellä  tulipalossa 2013.)   Nykyiselle  Hildenin  varustamolle  Suomi  siirtyi 1977.

suomil58005

Suomi-laiva Säynätsalon vanhassa laiturissa 50-luvun lopulla. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla. Tunnetko ketään katsojista laiturilla tai laivaan juuri nousseita? Tätä kuvaa myytiin postikorttina Säynätsalossa.

Viime  vuosina  Lahden ja  Jyväskylän  väliä  on  ajettu  perinteisellä   välilaiturireitillä   kerran  viikossa   kesäkuun puolivälistä   elokuulle, koulujen  alkuun.  Jyväskylästä  on lähdetty   keskiviikkoisin  ja  Lahdesta  tiistaisin.   Ylöspäin  tullessa  on  käyty  Suopellossa, alaspäin  mentäessä  Padasjoella.  Muutoin  on käyty  samoissa  laitureissa  mennen tullen.

Nyt  kesällä  2015   Säynätsalosta  pääsee  Jyväskylän  suuntaan  2.6  ja  11.8  klo 18.30  ja  Lahden suuntaan  3.6  ja  12.8  klo 10.30.   Ajat varustamon nettisivuilta  maaliskuussa  poimittuja.

Viime  vuosina  Lahden  reitillä on nähty   myös  kantosiipialus, joka  ei  kuitenkaan  ole  poikennut  Säynätsalossa.    Jyväskylään  tukeutuva  risteilyliikenne    tulee   kyllä   Säynätsaloon  saakka  tai  melkein, mutta  ei   poikkea.   Tilausmatkat  asia  erikseen.

2014-07-22-1217

Lahdesta Jyväskylään ajanut Hildenin varustamon laiva kiinnittymässä Säynätsalon laituriin 22.7.2014.

Säynätsalon  maiseman ääriviivoja   SS Suomen  ravintolan ikkunoista. Laivalle  pääsee edelleen lähelle, vaan  rantaan vain harvoin.

Säynätsalon maiseman ääriviivoja SS Suomen ravintolan ikkunoista. Laivalle pääsee edelleen lähelle, vaan rantaan vain harvoin.

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s